David rozing

Twee op de drie bedrijven vinden moeilijk geschikt personeel

Het goede nieuws is dat bedrijven weer voldoende vertrouwen in de toekomst hebben om vacatures uit te schrijven, ondanks de coronacrisis. Het slechte dat ze moeilijker dan normaal personeel vinden om die vacatures in te vullen. Twee op de drie werkgevers klagen daarover in een enquête van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA.

De coronacrisis hakt er nog altijd stevig in bij de werkgevers, maar het ondernemersvertrouwen staat ondertussen wel op het hoogste peil sinds 2007. Dat betekent dat er weer vacatures uitgeschreven worden: 27.100 in april, en 29.300 in maart - zo blijkt uit cijfers van de VDAB.

Tegelijkertijd is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Uit een enquête van werkgeversorganisatie VOKA blijkt dat 2 op de 3 bedrijven moeilijker dan normaal geschikte mensen vinden. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers is dat probleem nog groter. Daar zeggen 3 op de 4 dat ze niet voldoende geschikte mensen vinden.

In april stonden 51.549 vacatures open, en dat is de helft meer dan een jaar eerder

In april stonden 51.549 vacatures open, en dat is de helft meer dan een jaar eerder. Een groot probleem, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van de werkgeversorganisatie. De helft van de bedrijven zegt dat ze dit jaar nog de coronaciris verteerd zullen hebben. "Maar dan botsen we op een oud zeer: de krapte op de arbeidsmarkt."

"Dreigend welvaartsverlies"

Als dat niet opgelost raakt, riskeren de bedrijven omzetverlies, met welvaartsverlies voor de bredere samenleving, denkt Maertens. Daarom moeten de Vlaamse en de federale regering met de sociale partners een plan uitwerken voor de arbeidsmarkt.

Wat daar volgens Maertens zeker een onderdeel van moet zijn: meer middelen voor opleiding en vorming, een bijkomende jobbonus vanuit Vlaanderen om het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken, een flexibilisering van de arbeidstijden en vakantieregeling, en ook de langdurig afwezigen sterker activeren.

Voor de wat verdere toekomst hoopt Maertens op een verdere regionalisering van de bevoegdheden voor de arbeidsmarkt. "In Vlaanderen is 75 procent van de mensen aan het werk, in Wallonië 65 en in Brussel 60. Dat zijn drie verschillende arbeidsmarkten, die elk een eigen specifieke aanpak nodig hebben."

Meest gelezen