Universiteit Hasselt ontvangt erfenis van 2 miljoen euro voor onderzoek naar reuma: "Hoogste bedrag ooit"

Universiteit Hasselt ontvangt een erfenis van 2 miljoen euro om onderzoek te doen naar reumatische aandoeningen. Het is het hoogste bedrag ooit geschonken aan de universiteit voor wetenschappelijk onderzoek. 

"Ik ben toch even moeten gaan zitten toen ik het bedrag hoorde", zegt Frédérique de Keyser van Universiteitsfonds UHasselt. De erfenis van Roland Demaeseneer, een dokter uit Aalst, is dan ook niet niks. "Zo'n bedrag hebben we nog nooit ontvangen. We zijn erg dankbaar en we gaan zijn idealen daarmee laten voortleven." 

Dokter Demaeseneer was een jarenlang gewaardeerd internist in het ziekenhuis van Aalst. Hij was ongetrouwd, had geen kinderen, en was zelf enig kind. Tijdens zijn leven vergaarde hij een mooi kapitaal. En hij besloot dat na zijn overlijden te schenken aan een goed doel, onderzoek aan de UHasselt. In september is hij overleden. "Hij heeft altijd een fascinatie gehad voor afwijkingen in het bloed, en vandaar dat het snel duidelijk werd dat zijn erfenis naar het onderzoek naar auto-immuunziekten zou gaan", zegt de Keyser. 

Onderzoek

Het geld zal gebruikt worden in het onderzoek naar reumatische aandoeningen, en meer specifiek naar reumatoïde artritis en spondyloartritis. Ook professor doctor Veerle Somers is erg blij. “Het is een heel mooie erkenning voor ons jarenlange onderzoek”, zegt Somers. Doorheen de jaren heeft BIOMED expertise opgebouwd rond auto-immuunziekten waarbij het ziekteverloop erg verschillend is bij de individuele patiënt. De onderzoeksgroep van Somers ontdekte al verschillende stoffen in het lichaam, biomerkers, die aangeven of een persoon lijdt aan een vroege vorm van spondyloartritis. Dankzij de erfenis van dokter Demaeseneer kunnen de onderzoekers van BIOMED verder met hun onderzoek naar deze biomerkers.

Ongezien

"Er is veel mee mogelijk met deze erfenis, want het bedrag is ongezien in de geschiedenis van de universiteit en het universiteitsfonds", zegt de Keyser. "Jaarlijks ontvangen wij zo'n 900.000 euro. Dat bedrag bestaat uit giften, erfenissen, schenkingen en inkomsten van leerstoelen. Maar dit is dubbel zoveel. Daarnaast is het ook uitzonderlijk dat het zo specifiek wordt toegewezen aan een bepaald onderzoek. In ieder geval zijn we er erg blij mee", besluit de Keyser.

Meest gelezen