Ook in West-Vlaanderen start vaccinatie van brede bevolking: "Bijna alle risicopatiënten kregen ondertussen hun eerste coronaprik"

Vanaf eind deze week schakelen de meeste vaccinatiecentra in West-Vlaanderen over naar de vaccinatie van de brede bevolking. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2. De meeste risicopatiënten hebben ondertussen, net als de 65-plussers, hun eerste prik gehad. In Vaxpo in Kortrijk werd vandaag het 50.000ste vaccin toegediend bij de 62-jarige Marc. 

Eind deze week schakelen de meeste vaccinatiecentra in West-Vlaanderen over op de vaccinatie van de brede bevolking. Dat wil zeggen dat in de meeste gemeentes de 65-plussers en risicopatiënten al een eerste coronaprik hebben gekregen. In Vaxpo in Kortrijk werd vanmiddag het eerste vaccin gegeven aan iemand uit de zogenaamde "brede bevolking": Marc Deconick,  een gepensioneerde treinbegeleider van 62. Het was ook meteen het 50.000ste vaccin dat in Vaxpo is geplaatst.  

(Lees verder onder de foto)

Over het algemeen zijn de vaccinatiecentra blij dat de campagne vlotjes verloopt en hopen zij dat er de komende weken voldoende vaccins geleverd worden om deze trend verder te zetten. Dat bevestigt ook Hilde Verschaeve, de centrumverantwoordelijke van Vaxpo: "We zijn traag gestart, maar ondertussen kreeg 50 procent van de 18-plussers in eerstelijns-zone regio Kortrijk een eerste coronaprik en 23,19 procent is ondertussen volledig gevaccineerd. We hebben nog 80.000 à 100.000 coronaprikken te gaan vooraleer iedereen voldoende beschermd is tegen het coronavirus". In totaal kreeg 54 procent van de 18-plussers in West-Vlaanderen al hun eerste coronaprik.

Volgens Hilde Timmerman, verantwoordelijke eerstelijnszone Oostende en Bredene zou de vaccinatie van de oudste categorie van de brede bevolkingsgroep vlot verlopen: "We zien dat een groot aantal mensen bij ons, van de 54-jarigen tot en met de 64-jarigen, al een eerste vaccin heeft gekregen, omdat zij ook risicopatiënt zijn. Daardoor blijft er bij de oudste leeftijdscategorie van de brede bevolking ongeveer nog de helft over. Die groep kan dus vlug opschuiven".

Verschillende vaccinatiesnelheden

Niet alle vaccinatiecentra in West-Vlaanderen zitten al even ver. De belangrijkste oorzaak van dat verschil is het aantal 65-plussers en risicopatiënten er in de betrokken gemeenten wonen. In de regio Blankenberge bijvoorbeeld verloopt de vaccinatie iets trager, omdat de bevolking er wat ouder is en er meer 65-plussers moesten gevaccineerd worden. 

Ook in de vaccinatiecentra van Torhout en Gistel verloopt het iets trager. Daar worden nu nog volop risicopatiënten gevaccineerd en werd de vaccinatie-uitnodiging voor de 64- tot 54-jarigen vandaag pas verstuurd. Die mensen zullen in de week van 7 juni hun eerste coronavaccin kunnen krijgen. 

In de eerstelijnszone Westkust & Polder loopt de vaccinatie dan weer vlotter dan gemiddeld. Daar kregen afgelopen week al bijna alle risicopatiënten hun eerste coronaprik. Vrijdag is de brede bevolking aan de beurt, vanaf 64 jaar.  En de uitnodiging voor de mensen van 45 tot 55 is al vertrokken. 

Meest gelezen