Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zijn oorlogsmisdaden begaan in recent conflict tussen Israël en Hamas? VN-mensenrechtenraad opent onderzoek

De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft ingestemd met het openen van een onderzoek naar het geweld in het Midden-Oosten. VN-commissaris voor de mensenrechten Michelle Bachelet zei dat Israël zich met zijn recente luchtaanvallen op Gaza mogelijk schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. Ook Hamas heeft met zijn raketaanvallen mogelijk de humanitaire afspraken geschonden. Israël reageert woedend.

Met 24 stemmen voor en  9 tegen heeft de VN-mensenrechtenraad een resolutie goedgekeurd, die een internationaal onderzoek instelt naar het geweld in het elf dagen durende conflict eerder deze maand in het Midden-Oosten. 

De meerderheid van de landen die een zitje hebben in de mensen­rechten­raad stemden voor, daarbij ook China, Rusland en Mexico. Veertien landen onthielden zich, zoals Frankrijk. Onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk stemden tegen. 

Benjamin Netanyahu, premier van Israël
AFP or licensors

Israël reageerde meteen: het land zal niet meewerken aan het onderzoek. Premier Benjamin Netanyahu liet weten dat zo'n onderzoek mogelijk een "genocidale terroristische organisatie" witwast. De premier verwees daarmee naar Hamas. Netanyahu noemde het een schandelijke stemming en zei ook dat er "een automatische meerderheid" in de VN-mensenrechtenraad tegen Israël is. 

Ook de Verenigde Staten betreuren de resolutie. Amerika stemt niet mee in de VN-mensenrechtenraad. Onder Donald Trump was het land eruit gestapt, intussen zijn de Amerikanen terug, maar alleen als waarnemer. Volgens de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de VN "brengt de actie van vandaag de recente vooruitgang in gevaar".

De resolutie waarover gestemd is, was overigens ingediend door de Palestijnse vertegenwoordiging bij de VN én door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking OIS. De Palestijnen reageren dan ook verheugd, zowel de radicale Hamas-beweging als de Palestijnse autoriteit zijn tevreden. 

Israël is mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden 

VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet

Nog voor de stemming hield de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de Chileense gewezen presidente Michelle Bachelet, een opgemerkte toespraak. Bachelet zei geen bewijzen te hebben gezien dat de Israëlische doelwitten in de Gaza-strook werden gebruikt voor militaire doeleinden. 

Hoog VN-commissaris Michelle Bachelet, voormalig president van Chili
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens Bachelet kunnen de Israëlische aanvallen oorlogs­misdaden zijn geweest, als blijkt dat er geen onderscheid is gemaakt tussen de strijders en de burgers. Er zijn in de Gazastrook volgens Bachelet veel burgerslachtoffers gevallen en er is ook grote schade ontstaan aan onder meer woningen, gezondheidsinstellingen en mediakantoren. 

Bachelet wees erop dat ook Israël het recht heeft om zich te verdedigen, maar benadrukt ook dat de Palestijnen dezelfde rechten hebben. De commissaris uitte ook kritiek op Hamas en andere militante groeperingen, omdat zij raketten willekeurig hebben afgevuurd op Israëlisch grondgebied. 

In de Gazastrook zijn naar schatting 74.000 mensen ontheemd geraakt. Volgens de lokale autoriteiten zijn er 253 doden, onder wie 66 kinderen. In Israël is melding gedaan van twaalf doden, bij hen twee minderjarigen. Na elf dagen van beschietingen kwam er op 21 mei een bestand. 

AFP or licensors

Meest gelezen