Radio 2

Zandsculpturenfestival verhuist naar Westende. Thema: F. C. De Kampioenen: "Iedereen kan een beetje Bieke of Marcske mee naar huis nemen"

In Westende start volgende week de opbouw voor het nieuw Zandsculpturenfestival met als thema "F.C. De Kampioenen". Het festival vond de voorbije jaren telkens in Oostende plaats. Maar de stad liet weten geen interesse meer te hebben. Middelkerke heeft wél interesse. De sculpturen komen bij de Rotonde in Westende.

De stad Oostende had geen interesse meer in de beelden die uit zand zijn gemaakt, ondermeer omdat de organisatoren dit jaar geld vroegen. Vroeger werd de stad net betaald om het festival te mogen doen. De gemeente Middelkerke wilde het evenement wél graag. In Westende zullen verschillende scènes uit de reeks F. C. De Kampioenen worden uitgebeeld. 

Eerbetoon aan Xavier

Het thema "F. C. De Kampioenen" zit in elk geval goed. Herman Verbruggen, beter bekend als Marcske, kondigde vanmorgen in Westende het festival aan. Hij hoopt dat het lukt om hém levensecht af te beelden in zand. "Ik geniet van zo'n grote beelden, ik kijk daar zelf graag naar. Ik vind het ontzettend tof dat wij er nu zelf tussen staan. Hoe de scènes er uitzien, weet ik niet. Xavier krijgt in elk geval een prominente plaats. Hij verdient het om letterlijk in het zonnetje te worden gezet. Wat ik ook leuk vind, wanneer je normaal naar een tentoonstelling gaat, dan moet je van de kunstwerken afblijven. Deze werken hier zijn gemaakt van het zand van het strand. Als je naar huis gaat en je neemt een heel klein stukje mee, dan heb je eigenlijk een stukje Bieke of Marcske mee naar huis. Dat is wel plezant (lacht)." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

De opening van het Zandsculpturenfestival is voorzien voor begin juli. Herman Verbruggen: "Of wij naar de opening zullen komen? Als we met F. C. De Kampioenen kunnen samenkomen, dan is iedereen er altijd graag bij. Dus ja, ik hoop wel op een uitnodiging." 

Het Zandsculpturenfestival in Westende verwacht zo'n 60.000 bezoekers van juli tot september. 

Meest gelezen