Woordvoerder van het federaal parket Wenke Roggen spreekt vanavond de pers toe.

Nieuwe zoektocht naar Jürgen Conings leverde niets op, spullen gevonden en meegenomen voor onderzoek

De nieuwe zoektocht naar Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen is opnieuw stilgelegd. Zo'n 400 agenten en militairen zochten er opnieuw, zonder resultaat. "Het is niet uitgesloten dat er de komende dagen opnieuw wordt gezocht", zegt het federaal parket, al is dat momenteel niet het geval. Er zijn spullen gevonden en meegenomen voor onderzoek, al is het weinig waarschijnlijk dat ze echt van Conings zijn.

Vandaag werd er opnieuw massaal gezocht naar Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen. 400 agenten en militairen zochten in drie nieuwe zones. Dat deden ze met de hulp van de Cel Vermiste Personen en de mensen van Natuur en Bos. Een van de zones is in de buurt van de plek waar de auto van Conings vorige week dinsdag gevonden werd. 

Bekijk hier de laatste stand van zaken van onze journalist ter plaatse, Helen Goedgebeur en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Zone 1 en zone 3 waren eerder vandaag al helemaal doorzocht. De zoektocht in zone 2 heeft geduurd tot zonsondergang. "De piste van deze drie zones kunnen we definitief uitsluiten", zegt onze journalist Helen Goedgebeur. "De man zal hier niet gevonden worden." 

Volgens Wenke Roggen van het federaal parket is het niet uitgesloten dat er de komende dagen opnieuw wordt gezocht. "Maar op dit moment zijn daar geen redenen voor", zegt Roggen. Het park is gewoon open. 

Er zijn spullen gevonden in de drie gebieden, al zijn er geen indicaties dat die ook echt van Conings zouden zijn. De spullen zijn wel meegenomen voor onderzoek, maar dat is vooral om alle risico's uit te sluiten. Wat die spullen precies zijn, weten we nog niet.

Er zijn geen aanwijzingen dat Jürgen Conings overleden zou zijn. We gaan er dus nog altijd van uit dat hij in leven is

Federaal parket

"Er zijn geen aanwijzingen dat Jürgen Conings overleden zou zijn. We gaan er dus nog altijd van uit dat hij in leven is", liet het federaal parket deze middag al weten. Aan buurtbewoners wordt er gevraagd om het gebied te vermijden. "We zijn op zoek naar iemand waar wij van uitgaan dat die nog leeft, maar vuurwapengevaarlijk is en mogelijk in bezit van zware wapens is."

"Op basis van elementen in het dossier hebben we beslist dat we hier opnieuw zoekingen moesten houden. Er wordt nu meer doelgericht gezocht, terwijl het vorige week om een sweeping ging."

Bekijk hier het statement van het federaal parket en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Volgens Goedgebeur zou nieuwe informatie de reden zijn van de hernomen zoekingen het Nationaal Park. "Na gesprekken met kennissen van Conings is gebleken dat er enkele plekken zijn die hij door en door kent. Daar zou hij zich dus kunnen schuilhouden."

Zoektocht

Anderhalve week geleden verdween militair en terreurverdachte Jürgen Conings, nadat hij enkele zware oorlogswapens had meegenomen uit de kazerne van Leopoldsburg. Zijn auto (met vier raketlanceerders) werd dinsdagavond teruggevonden aan de rand van het Dilserbos in Dilsen-Stokkem, sindsdien ontbreekt elk spoor. 

Sinds het federaal parket een onderzoeksrechter heeft gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context", noemt VRT NWS Jürgen Conings een terreurverdachte.

De eerste dagen werd een stuk met een omtrek van 20 kilometer van het Nationaal Park Hoge Kempen door de politie en het leger met groot machtsvertoon minutieus doorzocht, maar zonder resultaat. Er werd wel een tent gevonden, maar intussen is duidelijk dat die waarschijnlijk niet van Conings was. 

"Volgens de eerste vaststellingen is de tent afgelopen tijd niet meer bewoond geweest", zegt het federaal parket, al zal verder onderzoek nog volgen. Ook de auto van Conings is intussen onderzocht. Daar was een verdacht mechanisme in aangetroffen. Volgens DOVO is het moeilijk in te schatten wat de gevolgen geweest zouden zijn. "De kans op een hevige brand met bijkomende ontploffingen is niet uitgesloten", zegt het parket. Zaterdag werd die grote zoekactie dan stopgezet, en zocht de politie verder op andere manieren. 

Bekijk hier de beelden van de nieuwe zoektocht: 

Videospeler inladen...

Het park zelf is niet gesloten voor wandelaars, bevestigt de gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeters. "Ik weet niet wat men zoekt, ik weet niet hoe men zoekt, maar ik ben wel op de hoogte gebracht om hier de zaken te coördineren. Enkel het gebied waar er gezocht wordt, is door de veiligheidsdiensten tijdelijk afgesloten." Ook een deel van de autosnelweg is afgesloten.

Een twaalfde militair heeft de toegang tot wapendepots en gevoelige locaties verloren. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder. Zondag maakte de minister al bekend dat 11 militairen die door de inlichtingendiensten werden gevolgd door hun radicale opvattingen en hun banden met extreemrechts,  geen toegang meer hebben tot gevoelige plaatsen en informatie. "Er zijn soortgelijke maatregelen genomen bij een twaalfde persoon op basis van een risicobeoordeling door de ADIV, de militaire inlichtingendienst", zegt Dedonder.

Wil je weten wat er tot nu toe gebeurd is in de zoektocht naar Jürgen Conings, lees dan zeker deze reconstructie

Meest gelezen