Archieffoto ter illustratie
Foto: Belga

400 jeugdleiders voorrang bij vaccinatie, Vlaams Agentschap reageert ontstemd: "Dit mag geen precedent worden"

Zo'n 400 leiders van jeugdkampen uit de Zuidoostrand van Antwerpen zullen hun coronavaccin iets vroeger dan gepland krijgen. Het gaat om jonge twintigers die hun eerste prik normaal gezien de eerste helft van juli zouden krijgen, maar die op dat moment op kamp zijn. Om de kampen niet in het gedrang te brengen, werd beslist de vaccinatie van de leiders iets te vervroegen. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft kritiek op de beslissing en vreest te veel aanpassingen in de vaccinatiestrategie.

De zes gemeenten uit de Antwerpse Zuidoostrand beslisten om de vaccinatie van de jeugdleiders met een 10-tal dagen vervroegen, om te vermijden dat de leiders de kampplaats moeten verlaten om hun coronaprik te halen. "Op die manier zorgen we ervoor dat de organisatie van het kamp vlekkeloos kan verlopen", zegt de burgemeester van Boechout, Koen T'Sijen (PRO Boechout & Vremde).  "Heel wat kampen worden bijvoorbeeld in de Ardennen of Limburg gehouden, en als de leiders dan één voor één over en weer moeten, dat is gewoon niet te organiseren. Dit is geen gunst voor de leiders, het is ons te doen om de kinderen." Zo komen de kampen, waar heel wat kinderen al lang naar uitkijken, niet in het gedrang.

Er worden geen andere mensen achteruit geschoven, dat hebben we bekeken

Koen T'Sijen, burgemeester Boechout

Andere vaccinaties lopen daardoor geen vertraging op, verzekert T'Sijen. "Er worden geen andere mensen achteruit geschoven, dat hebben we bekeken. Ook nu zijn er soms mensen die iets vroeger worden gevaccineerd, als ze bijvoorbeeld van Q-Vax-lijsten worden gehaald. Het gaat ook maar om gemiddeld een 65-tal leiders per gemeente, dat valt echt wel te organiseren."

Naast Boechout gaat het om leiders uit Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Ze worden gevaccineerd in het vaccinatiecentrum ZORA in Lint. 

"We vragen de vaccinatiecentra om geen uitzonderingen te maken"

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid reageert ontstemd op de beslissing om de Antwerpse jeugdleiders voorrang te geven bij de vaccinatie. Dit mag geen precedent worden voor willekeurige aanpassingen in de vaccinatiestrategie,  klinkt het. 

"We waren ook niet op de hoogte van deze beslissing", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid nog. "Ik vrees dat deze beslissing op veel onbegrip zal stuiten. Het eerlijke en medisch gemotiveerde principe om mensen uit te nodigen volgens leeftijd moeten we maximaal hanteren. We vragen de vaccinatiecentra om hierop geen uitzondering te maken."  

Minister van Jeugd Dalle: "Dit is niet de bedoeling"

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is ook geen voorstander van het idee om jeugdleiders vroeger te vaccineren. "Er is een vaccinatiestrategie bepaald en die gaat ervan uit dat er van oud naar jong gevaccineerd wordt. Dat is virologisch-medisch het meest verantwoord", aldus Dalle.

Hij benadrukt dat een vaccin geen voorwaarde is om op kamp te mogen vertrekken. Volgens de minister is het ook niet de bedoeling dat een jeugdleider de kampbubbel zou verlaten om zijn vaccinatieafspraak na te komen. "Er zal aan de jeugdleiders de flexibiliteit aangeboden worden. Als men uitgenodigd wordt voor een prikmoment tijdens de kampperiode, is het de bedoeling dat men contact opneemt om die afspraak met enkele weken uit te stellen."

Meest gelezen