Copyrighted

Antwerpenaren deden al 6000 keer beroep op Minder Mobielen Centrales om in vaccinatiecentra te geraken

Vrijwilligers verbonden aan Minder Mobielen Centrales reden ondertussen al zo'n 6000 keer naar een vaccinatiecentra in de provincie Antwerpen. In heel Vlaanderen voltooiden ze al zo'n 20 000 ritten. Ze verzekeren zo dat mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit toch ook hun vaccin krijgen. "Zowel onze vrijwilligers als de gemeenten zijn enorm flexibel geweest de afgelopen periode", zegt Angelo Meuleman van Mpact, dat de ritten overziet. 

In februari schakelde de Vlaamse Overheid de hulp in van Mpact, het vroegere Taxistop.  Samen met de lokale Minder Mobielen Centrales verzekeren ze dat oudere personen met een beperkt inkomen tot in vaccinatiecentra geraken. 

De passagiers nemen contact op met de lokale Minder Mobielen Centrale. Medewerkers van die centrales ontvangen mensen, beheren de ritten en brengen chauffeur en passagier in contact met elkaar. Mpact vervult in het verhaal vooral een ondersteunende rol volgens Meuleman: "Wij voorzien zowel passagier als vrijwilliger van een goede verzekering, beheren de software en begeleiden centrales bij eender welk probleem. Eenmaal aangekomen op de bestemming betalen de passagiers een kilometervergoeding van 0,30 euro." 

Wij blijven vrijwilligers zoeken. Zo houden we mensen uit hun sociaal isolement.

Angelo Meuleman van Mpact

Antwerpen ook beste klant in de toekomst?

Mpact schat voorlopig op zo'n 25 000 vaccinatieritten in heel Vlaanderen te zullen aftikken. Dat net in Antwerpen de meeste ritten aangevraagd worden, is geen toeval volgens Meuleman: "We hebben al jarenlang een goede samenwerking met de gemeenten uit de provincie." Om hun service te kunnen blijven aanbieden, mag de aandacht na corona niet verslappen, benadrukt Meuleman: "Wij blijven vrijwilligers zoeken, ook in Antwerpen. Zo houden we mensen uit hun sociaal isolement."

Meest gelezen