Assad opnieuw zeven jaar langer president in Syrië

De Syrische president Bashar al-Assad kan zich opmaken voor een vierde termijn van zeven jaar. In door veel landen niet serieus genomen verkiezingen kreeg de 55-jarige al-Assad volgens de voorzitter van het parlement 95,1 procent van de uitgebrachte stemmen. De familie van Assad regeert al sinds 1971 met ijzeren hand over Syrië. 

De twee andere door de regering getolereerde kandidaten hadden bij voorbaat geen kans. Syriërs kregen woensdag verlengd tot middernacht de tijd om een stem uit te brengen in de tweede presidentsverkiezingen sinds de burgeroorlog in het land uitbrak.

De VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk verklaarden dinsdag dat de verkiezingen in Syrië "vrij noch eerlijk" zijn, wat al-Assad direct als onzin betitelde. Rusland en China hebben dan weer tevreden gereageerd. Moskou heeft door militair ingrijpen vanuit de lucht verhinderd dat het regime van Assad tijdens de oorlog onderuit ging. De vorige presidentsverkiezingen in 2014, toen al-Assad 89 procent van de stemmen kreeg, werden in het Westen ook gezien als een schijnvertoning. Toen kwam volgens de officiële cijfers 73 procent van de kiezers opdagen.

Assad is sinds 2000 president van Syrië, na dertig jaar bestuur met eveneens ijzeren hand door zijn vader Hafiz al-Assad. De burgeroorlog brak in 2011 uit na protesten tegen het autoritaire bewind. Inmiddels zijn honderdduizenden doden gevallen in het internationaal vertakte conflict. Naar schatting 11 miljoen inwoners zijn ontheemd geraakt of op de vlucht, en dat is bijna de helft van de bevolking die Syrië had voor het uitbreken van de oorlog. Veel Syriërs probeerden naar Europa te vluchten, maar veel van hen worden ook opgevangen in vluchtelingenkampen in buurlanden, zoals Turkije, Libanon en Jordanië. 

Na het bekend maken van de uitslag, trokken duizenden aanhangers van al-Assad feestend de straat op. Dat was vooral in de hoofdstad Damascus het geval. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen