Belga

Beschuldigde veroordeeld tot 24 jaar cel op assisenproces over moord op kapster

Op het assisenproces in Tongeren heeft de volksjury Zaman A schuldig verklaard aan moord. Het hof veroordeelde hem tot 24 jaar cel. Hij werd beschuldigd van de moord op zijn schoonzus. Die gebeurde in juni 2018 in de Canadastraat in Hasselt. De man was verliefd op de vrouw. 

“Doodslag of doodslag met voorbedachten rade, daar moet u over oordelen”, zei de voorzitster van het Hof van Assisen Alexandra Van Kelst tegen de 12 mannen en vrouwen van de volksjury voor de beraadslaging begon. Net daarvoor had de veroordeelde Amiri nog het laatste woord. "Ik schaam me voor wat ik heb gedaan", zei hij. 

Uiteindelijk veroordeelde het Tongerse hof Amiri tot 24 jaar cel, voor moord. Dus met voorbedachte rade. "De door Zaman Amiri gepleegde feiten zijn uiterst zwaarwichtig. Hij toonde niet het minste respect voor de fysieke integriteit van het slachtoffer,"  zo klonk het bij de voorlezing van het arrest van de strafmaat.    

Onweerstaanbare drang

De jury moest ook oordelen of de dood een gevolg was van een onweerstaanbare drang. Eerder had Jan Keulen, de advocaat van de beschuldigde daarvoor gepleit. "Ik pleit wat ik voel, dus ik geloof het verhaal van mijn cliënt. Als advocaat ben ik verplicht zijn verklaringen te lezen en die naast het Wetboek van Strafrecht te leggen. Dan ben ik verplicht om te zeggen dat dit een geval van onweerstaanbare drang is."

De advocaat van de weduwnaar van het slachtoffer spreekt dat tegen. Advocaat Mark Huygen: "Ik kijk niet naar de juryleden maar hou ze wel in de gaten. En ik heb toch de indruk dat ze bepaalde standpunten ingenomen hebben, maar goed ik kan me vergissen. Ik denk toch dat de lat hoog ligt om hier, op grond van dit dossier, onweerstaanbare drang te bekomen." En na de beraadslaging blijkt dat ook de jury dat element van onweerstaanbare dwang en uitlokking van tafel veegt.

Verschillende pistes werden deze week tijdens het proces aangehaald. Van jaloezie van een afgewezen man tot een Afghaanse eremoord omdat het slachtoffer de huwelijkstrouw niet al te nauw nam.  

Belga

Meest gelezen