België roept ambassadeur terug uit Zuid-Korea nadat diens vrouw daar winkelbedienden had geslagen

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès roept de Belgische ambassadeur in Zuid-Korea vervroegd terug uit zijn functie. De echtgenote van de ambassadeur had eerder twee winkelbedienden geslagen in de hoofdstad Seoel en dat heeft daar tot veel woede en verontwaardiging geleid. Nochtans hebben België en Zuid-Korea doorgaans erg goede relaties.

In een mededeling heeft Buitenlandse Zaken lof voor de manier waarop Peter Lescouhier de afgelopen jaren met toewijding de functie van ambassadeur in Korea heeft vervuld. Door de rel is het volgens het ministerie echter niet langer mogelijk dat de ambassadeur zijn functie daar nog op een "serene manier kan uitoefenen". Daarom wordt hij deze zomer vervroegd teruggeroepen. 

De rel gaat dus niet over de man zelf, maar wel over zijn echtgenote van Chinese afkomst, Xiang Xueqiu. Die vrouw heeft persoonlijk haar verontschuldigingen aangeboden aan de winkelbediendes die ze eerder geslagen heeft en ze werkt mee aan het onderzoek van de politie. Wel is haar diplomatieke onschendbaarheid opgeheven en kan de vrouw dus in Korea vervolgd worden.

U herinnert zich mogelijk de videobeelden van het incident die een maand geleden op onze site stonden. De vrouw van de ambassadeur kreeg het toen aan de stok met twee winkelbediendes die vermoedens hadden - ten onrechte zo bleek later - dat ze kleding had willen stelen. De vrouw van de ambassadeur werd boos en sloeg de twee bediendes in het gezicht. Die beelden van een bewakingscamera werden verspreid door de Zuid-Koreaanse televisie en hebben geleid tot veel verontwaardiging in het land. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Veel gelijkaardige gevallen

De zaak mag dan veel opschudding veroorzaakt hebben in Korea, toch zijn er daar erg veel gevallen van mensen die hun economische, politieke of diplomatieke machtspositie misbruiken om modale burgers verbaal of fysiek te mishandelen of te kleineren. Enkele jaren geleden was er een rel met de dochter van de topman van Korean Airlines, die een stewardess had geslagen wegens een vermeend gebrek aan respect. 

Dat de vrouw van de Belgische ambassadeur van Chinese afkomst is, speelt mogelijk ook een rol. De relaties tussen Zuid-Korea en China zijn niet al te best (Peking is een bondgenoot van het communistische Noord-Korea), maar ook in China zelf zijn dergelijke incidenten met slaan of kleineren van ondergeschikten schering en inslag. 

Het huidige incident komt overigens erg ongelegen, net nu België en Zuid-Korea de 120e verjaardag van diplomatieke relaties vieren. In 1901 sloten ons land en het keizerrijk Korea een verdrag over vriendschappelijke relaties, handel en zeevaart. Belgische militairen vochten in de jaren 50 mee om Zuid-Korea te behoeden voor de communisten en een Chinese invasie. 

Meest gelezen