Buurten op den Buiten: Koning Boudewijnstichting steunt 8 Limburgse initiatieven

De Koning Boudewijnstichting verdeelt 200.000 euro onder 43 buurtinitiatieven in Vlaanderen. Ook 8 Limburgse projecten krijgen geld. Zo wordt in Riemst binnenkort een muziekstage georganiseerd, krijgt Hoeselt een belevingsboomgaard en komt er in Lommel een buurtkrant.

Het initiatief voor Buurten op den Buiten komt van de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij. Samen proberen ze het buurtleven weer op te krikken na een jaar met beperkte contacten en zonder buurtfeesten. Dat de drang om opnieuw samen te komen groot is, blijkt uit de vele initiatieven. Uiteindelijk werden 43 projecten geselecteerd die elk een bedrag tussen 1.000 en 5.000 euro krijgen.

We willen iets doen voor de gemeenschap en dat kan dankzij Buurten op den Buiten

Jean-Marie Roosen

Acht van die projecten komen uit Limburg. In Alt-Hoeselt, deelgemeente van Hoeselt, wordt een oud voetbalpleintje binnenkort omgevormd tot een belevingsboomgaard. "Mensen kunnen daar samenkomen om fruit te plukken van de hoogstambomen en de kinderen van de lagere school zullen er buiten les krijgen", vertelt initiatiefneemster Jean-Marie Roosen. "We wilden graag iets doen voor de gemeenschap, dus we zijn blij met het budget van de Koning Boudewijnstichting. In het najaar beginnen we met het planten van de bomen."

In Riemst, de muzikaalste gemeente van Vlaanderen, organiseert Harmonieorkest De Volksgalm deze zomer een muziekstage met het budget dat ze krijgen van de Koning Boudewijnstichting. Zo kunnen ook kansarme kinderen in contact komen met muziek. En de stad Lommel wil dan weer een buurtkrant maken om buren opnieuw en op een nieuwe manier met elkaar te verbinden na een moeilijk jaar van scheiding en afzondering. 

Meest gelezen