Foto: Belga

Vlaams minister Demir stelt Defensie in gebreke voor brand op schietterrein in Brecht

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelt Defensie in gebreke voor de grote natuurbrand op het schietterrein in Brecht. Dat doet Demir nadat VRT NWS vandaag naar buiten heeft gebracht dat de brand van eind vorige maand werd veroorzaakt door het gebruik van zogenoemde tracers tijdens een schietoefening, die op dat moment eigenlijk niet hadden mogen worden gebruikt. Demir wil Defensie verantwoordelijk houden voor alle kosten die gepaard gaan met de gevolgen van de brand.

De grote brand van 23 april op het schietterrein in Brecht, die 570 hectare natuurgebied verwoestte, krijgt een politiek en communautair staartje. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelt namelijk Defensie in gebreke. 

Demir doet dat naar eigen zeggen omdat ze meteen na de brand al contact zocht met de federale Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) met de vraag de oorzaken te onderzoeken en mee te werken aan het gerechtelijk onderzoek en het noodzakelijke natuurherstel.

“Er kwamen echter nog geen antwoorden vanuit de Defensieminister”, klaagt Demir. Daarom beslist Demir vandaag om Defensie formeel in gebreke te stellen voor de natuurbrand en ze verantwoordelijk te houden voor “alle kosten die gepaard gaan met de gevolgen ervan, waaronder het natuurherstel en de ecologische achteruitgang".

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Brandbare lichtspoormunitie of tracers

Eerder was niet duidelijk wat de brand in Brecht had veroorzaakt, maar vandaag bracht VRT NWS aan het licht dat de brand veroorzaakt werd door tracers. Dat zijn oplichtende kogels. 

Die hadden op dat eigenlijk niet gebruikt mogen worden, wegens droogte. Dat bevestigden verschillende bronnen aan onze redactie. 

Dat roept ook vragen op bij minister Demir. “Er zijn brandprotocollen tussen Natuur en Bos en Defensie waarin duidelijk staat wat kan en wat niet kan, zeker als het code geel is. Ook in Brecht. Die protocollen en afspraken moeten natuurlijk ook strikt gevolgd worden.”

Het is bovenal verontrustend dat dergelijke informatie sneller op een nieuwsredactie ligt, dan dat Vlaanderen antwoorden krijgt.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

“De onrustwekkende berichtgeving van vandaag doet vermoeden dat dit niet het geval was. Het is bovenal verontrustend dat dergelijke informatie sneller op een nieuwsredactie ligt, dan dat Vlaanderen antwoorden krijgt van de federale Defensieminister. Ook welke maatregelen ze neemt om gelijkaardige toestanden in de toekomst te voorkomen, blijft een vraagteken”, zegt Demir.

Medewerking

Eerder had luitenant-generaal en vicestafchef Marc Thys van Defensie publiek zijn medewerking en steun uitgesproken voor het natuurherstel wat nodig is. “Maar ook dat engagement heeft de federale Defensieminister nog niet bevestigd”, stelt minister Demir.

Demir zegt dat haar mensen van Natuur en Bos op het terrein meestal zeer goed samenwerken met de lokale mensen van Defensie. “Verschillende van onze prachtigste en meest waardevolle natuurgebieden in Vlaanderen zijn gelegen op militair domein. De medewerking en goede intenties die onze mensen ervaren op het terrein, moeten een voorbeeld zijn voor de minister en de Defensietop”, besluit Demir haar reactie.

Meest gelezen