2004 AFP

Duitsland erkent koloniale misdaden in Namibië als volkerenmoord

Na jarenlange onderhandelingen erkent Duitsland misdaden die het als kolonisator van het huidige Namibië, in Zuidwest-Afrika, heeft gepleegd als volkerenmoord. Eind 19de, begin 20ste eeuw werden twee gemeenschappen, de Herero en de Nama, onder Duits koloniaal bewind bijna helemaal uitgeroeid. Naast officiële verontschuldigingen biedt Duitsland ook meer dan een miljard euro aan. 

De vergeten genocide is het wel eens genoemd, het bloedbad dat het Duitse keizerrijk in zijn kolonie Zuidwest-Afrika aanrichtte. De Duitsers zwaaiden er de plak tussen 1884 en 1915, waarbij het vooral tussen 1904 en 1908 onder leiding van generaal von Trotha keihard reageerde op de opstand van de inheemse volkeren, de Herero en de Nama. Onder Von Trotha werden beide volkeren zo goed als uitgemoord. Naar schatting 65.000 van de 85.000 Herero werden vermoord, net als minstens de helft van de 20.000 leden van de Namabevolking.

Bekijk hieronder het item uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Die massaslachting erkent Duitsland nu als een genocide, een volkerenmoord. Na bijna 6 jaar onderhandelen heeft Duitsland daarover een akkoord bereikt met Namibië, kondigde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas op Twitter aan:

Genocide of niet?

Dat de onderhandelingen zo lang aansleepten, heeft te maken met het begrip “genocide”. Juridisch gezien is dat een term die pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog geformuleerd is. Maar minister Maas zegt dat in de huidige tijd de term genocide of volkerenmoord vanuit politiek-moreel oogpunt volledig toepasbaar is op wat het Duitse keizerrijk in Namibië heeft aangericht. Deze erkenning betekent dus niet dat er via de juridische weg schadeclaims ingediend kunnen worden, zegt de Duitse regering. 

De 1,1 miljard euro die Duitsland volgens het akkoord in een periode van dertig jaar wil overmaken aan Namibië is in die optiek dan ook geen schadevergoeding. Volgens Duitsland dient het geld voor de heropbouw en ontwikkeling van de Herero- en Namagemeenschappen, om bijvoorbeeld projecten in landhervorming, waterbedeling of beroepsopleiding te financieren. 

"Kat in een zak"

Hoewel er vertegenwoordigers van de Herero en Nama betrokken waren bij de onderhandelingen tussen beide landen, is lang niet iedereen onverdeeld gelukkig met het nieuws. Toen de eerste geruchten over een mogelijk akkoord opdoken, lieten een aantal belangengroepen al verstaan dat ze ook een financiële schadevergoeding willen. Dat het allemaal te weinig is vond ook Hererostamhoofd Rukoro. Hij had het tegenover persbureau Reuters over “een belediging” en noemde het akkoord “een kat in een zak.”

Beide parlementen moeten het akkoord nog ratificeren, waarna de Duitse president Steinmeier naar de Namibische hoofdstad Windhoek zal reizen om er in naam van zijn land officieel excuses aan te bieden.  

Meest gelezen