Boze moeders uit Sint-Laureins betogen wekelijks tegen scholenfusie

In Sint-Laureins, bij Eeklo, wil een groep moeders elke vrijdag protesteren op het gemeenteplein. De gemeenteschool waar hun kinderen school lopen, gaat fuseren met de lokale katholieke school. "Een fusie tussen scholen gebeurt wel vaker, maar de gemeenteschool verdwijnt gewoon volledig", zegt Sofie Van De Keere van het oudercomité. 

De beslissing om de lokale katholieke school samen te voegen met de gemeenteschool in Sint-Laureins botst op tegenstand van een groep boze moeders. Om hun ongenoegen te uiten, zullen ze elke vrijdag om half negen 's morgens op het gemeenteplein betogen. "Dat is het moment waarop de burgemeester en zijn schepenen aankomen om het schepencollege bij te wonen", legt Sofie Van de Keere van het oudercomité uit. 

Niet hun keuze

Het oudercomité in Sint-Laureins voelt zich aan de kant geschoven omdat ze niet betrokken zijn bij de beslissing. "Als ouder kies je voor de gemeenteschool, omdat er een familiale sfeer hangt, of voor het team van leerkrachten", vertelt Van De Keere. "Maar dat alles verdwijnt nu gewoon. Zo zullen de lessen zedenleer niet meer worden aangeboden op de katholieke school."

Alles is van bovenaf beslist, zonder enige inspraak van ouders, leerkrachten of directie

Sofie Van De Keere, lid van het oudercomité

Meer dan een ludieke actie

De boze moeders gaan niet in grote getale op het gemeenteplein staan, maar werken met een systeem van beurtrollen. "Het belangrijkste is dat we ons laten zien en tonen dat we blijven vechten. We werken met een beurtrol onder de mama's die meedoen", geeft Van De Keere mee. "Daarnaast hebben we ook al een aantal klachten ingediend, op de gemeenteraad en bij het Agentschap Binnenlands Bestuur." Ondertussen lieten de moeders ook een enquête rondgaan op school, daaruit blijkt dat een 20-tal kinderen niet naar de katholieke school gaan. 

Inspiratie uit Argentinië

De groep noemt zichzelf de 'Dwaze Moeders',  naar de moeders van verdwenen kinderen in Argentinië.  In de jaren '70 en '80 verdwenen tienduizenden jonge tegenstanders van de dictatuur, en hun kinderen. 

Toen hun moeders bij de autoriteiten om opheldering kwamen vragen, werden ze weggestuurd. Uit protest zijn ze toen zwijgend over het Plaza de Mayo, het centrale plein in de hoofdstad Buenos Aires, gaan lopen. Dat was het begin van de beweging van de 'Dwaze moeders'. Elke week daarna kwamen ze terug, bijna dertig jaar lang. 

"Zoals zij protesteerden tegen de verdwijning van hun kinderen, en wij tegen de verdwijning van onze school", zegt Sofie Van de Keere.  

Meest gelezen