Pfizer/BioNTech-vaccin krijgt groen licht voor gebruik bij 12- tot 15-jarigen 

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft groen licht gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech bij 12- tot 15-jarigen. Het vaccin van Pfizer/BioNTech is daarmee het eerste dat bij die leeftijdsgroep mag worden toegediend. 

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech mocht in Europa tot nu toe alleen maar gebruikt worden bij mensen ouder dan 16 jaar. Het farmabedrijf had bij het EMA een dossier ingediend om het gebruik van het vaccin uit te breiden naar de leeftijdsgroep 12 tot 15 jaar. 

Het EMA heeft aan de hand van het dossier geoordeeld dat het vaccin bij die leeftijdsgroep werkt en veilig is, en dus ook in Europa gebruikt mag worden. Het EMA volgt daarmee het voorbeeld van de collega’s in de Verenigde Staten en Canada. Die hebben al eerder deze maand het vaccin goedgekeurd voor jongeren tussen 12 en 15 jaar.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

100 procent doeltreffend

Dat het vaccin van Pfizer/BioNTech bij jongeren tussen 12 en 15 jaar werkt, bleek deze week nog uit een studie die verschenen is in het New England Journal of Medicine. Aan de studie namen 2.260 jongeren van die leeftijd deel. Ongeveer de helft kreeg het vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend, de andere helft een placebo. 

Van de jongeren die van het echte vaccin 2 dosissen kregen, raakte niemand besmet met corona. In de groep die een placebo kreeg, liepen 16 jongeren corona op. De onderzoekers besluiten uit de studie dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech bij jongeren tussen 12 en 15 100 procent doeltreffend is. Het vaccin zou in die leeftijdsgroep ook nauwelijks bijwerkingen hebben. 

Het is mee aan de hand van deze studie dat het EMA geoordeeld heeft dat het coronavaccin veilig en werkzaam is bij jongeren tussen 12 en 15 jaar.

Vaccinatie 12- tot 15-jarigen nog niet op de agenda

Bij ons in België staat de vaccinatie van 12 tot 15-jarigen nog niet op de agenda, zegt woordvoerster Gudrun Briat van de Taskforce Vaccinatie. Al zal de Hoge Gezondheidsraad het besluit van het EMA allicht volgen. Nog maar vorige week heeft de Hoge Gezondheidsraad geadviseerd om de 16- en 17-jarigen tegen corona te vaccineren. Dat advies wordt volgende week besproken op de Interministeriële Conferentie (IMC). Als die het advies volgt, dan kan nog voor de zomer met de vaccinatie van die leeftijdsgroep begonnen worden.

De 12- tot 15-jarigen zullen bij een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad dan later aan de beurt komen, allicht pas in het najaar, denkt Briat.  

Sommige ouders zullen voorstander zijn, andere niet. En wat mij betreft, is dat oké

Steven Van Gucht, viroloog

Viroloog Steven Van Gucht is alvast tevreden dat de goedkeuring van het EMA er is. "Als je naar groepsimmuniteit wil toewerken, is die groep van tieners toch wel belangrijk. Ook nu weer zien we veel besmettingen in die leeftijdscategorie en van daaruit kan het virus weer zijn weg vinden naar de rest van de bevolking."

"De meeste grootouders zijn intussen gevaccineerd, maar hoe ouder men is, hoe minder goed vaccins werken. Na verloop van tijd kan die bescherming misschien wat zwakker of te zwak worden. Als er dan dicht contact is met de kleinkinderen, is het toch wel goed dat die ook beschermd zijn", zegt Van Gucht.

"Voor de tieners zelf zijn de risico's van een coronabesmetting natuurlijk wel beperkt. Het is vrij uitzonderlijk dat ze complicaties ontwikkelen, maar ook niet nul. Ik denk persoonlijk dat het aan de ouders zal zijn om te zien of ze hun tieners al dan niet laten vaccineren. Sommige ouders zullen daar voorstander van zijn, andere niet. En wat mij betreft is dat oké."

De Wereldgezondheidsorganisatie daarentegen riep eerder deze maand rijke landen nog op om coronavaccins eerst aan arme landen te geven vooraleer de minderjarige bevolking te vaccineren. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Terzake" over de goedkeuring van het Pfizer-vaccin bij 12- tot 15-jarigen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen