Europees parket moet grensoverschrijdende fraude aanpakken

Na jaren voorbereiding gaat vanaf volgende week het gloednieuwe Europese parket van start. Dat zal de grensoverschrijdende fraude binnen de EU bestrijden. Die fraude wordt op vele miljarden geschat. Voor België trekt magistraat Yves Van Den Berge naar Luxemburg, waar de hoofdzetel gevestigd is.  

Een Europees parket - het European Public Prosecutor's Office, kortweg EPPO - staat al veel langer in de steigers, maar er gingen jaren van politieke discussie overheen voor het effectief van start kon gaan. En dat gebeurt volgende dinsdag. Bedoeling is om grensoverschrijdende fraude aan te pakken en gesjoemel met Europese subsidies.  

Zo'n Europees parket is nodig. De Europese Commissie schat de omvang van de fraude op een half miljard euro. Maar het uiteindelijke bedrag ligt een stuk hoger: internationale btw-carrousels zouden jaarlijks dertig tot zestig miljard in de zakken van oplichters doen verdwijnen.

Eerste dienst

Enigszins verrassend misschien is dat er tot nog toe geen enkele dienst was om die fraude aan te pakken. Olaf, de eigen antifraudedienst van Europa, heeft een administratieve bevoegdheid: hij kan onderzoeken, maar moet voor vervolging zijn dossiers doorspelen aan de nationale overheden. En die nationale overheden hebben het vaak heel moeilijk met die technische, grensoverschrijdende dossiers.  

Dat moet nu dus veranderen. Het nieuwe Europese parket kan eigenmachtig onderzoeksdaden stellen en zaken voor een (nationale) rechtbank brengen. Van de Europese lidstaten nemen er vijf niet deel: Zweden, Denemarken, Polen, Hongarije en Ierland.

Van de Europese lidstaten nemen er vijf niet deel: Zweden, Denemarken, Polen, Hongarije en Ierland.

Dat zegt Yves Van Den Berge, de man die namens België deel gaat uitmaken van dat parket. "Ik doe dat met 21 collega's uit andere lidstaten. Dat zal ervoor zorgen dat er in elk lidstaat eenzelfde aandacht is voor dit soort misdrijven, dat we beter gaan samenwerken, informatie uitwisselen en een gezamenlijk beleid voeren tegen grensoverschrijdende witteboordcriminaliteit."

Van Den Berge is een voormalig adjunct-directeur van het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Als advocaat-generaal bij het Gentse hof van beroep trad Van Den Berge op als openbaar aanklager in het ­proces tegen Kim De Gelder. In Luxemburg krijgt hij een veeleer coördinerende rol. Het veldwerk wordt in de lidstaten uitgevoerd door "gedelegeerde procureurs". Voor België zijn dat er twee, maar het kunnen er ook vier worden in de toekomst.

Het is onze taak om het geld van de belastingbetaler te beschermen tegen criminelen
Yves Van Den Berge, Belgische magistraat bij het Europese parket

Van Den Berge: "Om een voorbeeld te geven van wat we gaan doen: de Europese Commissie heeft een herstelfonds voor de covid-crisis uit de grond gestampt, ter waarde van 750 miljard euro. Als daar maar één procent van blijft plakken, spreken we al snel over 7,5 miljard dat in verkeerde zakken belandt. Het is onze taak om het geld van de belastingbetaler te beschermen tegen criminelen."

Meest gelezen