Gavere deelt 1.000 bomen uit aan inwoners: "Samen strijden tegen klimaatopwarming"

Alle inwoners van Gavere kunnen tot eind juni een gratis boom bestellen bij de gemeente. Op de openbare gronden is er in Gavere amper plaats om nog bomen bij te planten, de gemeente rekent nu op de medewerking én de tuinen van de inwoners. 

Gemeente Gavere wil de klimaatdoelstellingen bereiken door onder meer gratis bomen uit te delen aan inwoners. In het klimaatplan werd al onderzocht om ook zelf bomen aan te planten op eigen gronden. "We hebben onze openbare grond gescreend en de mogelijkheden om te plaatsen waren heel beperkt. Vandaar moesten we het over een andere boeg gooien", zegt schepen Peggy Demoor (Vooruit).  Gavere besloot daarom om 1.000 bomen gratis uit te delen aan inwoners.  "Als elk gezin met een tuin een boom plant, dan is dat een mooie verwezenlijking."

We hopen dat de mensen de goesting zullen krijgen om eentje aan te planten

schepen van Milieu Peggy Demoor

Veel gras, weinig bomen

"We zien toch nog altijd dat veel privétuinen vooral uit gras bestaan", zegt schepen Demoor. "Dat kan misschien wel mooi zijn, maar het draagt eigenlijk bijna niets bij aan de natuur of het klimaat. Bomen verzachten de effecten van de klimaatverandering zoals hittestress, filteren de lucht en zijn nuttig voor insecten, kleine diertjes en vogels. Daarom zullen we de komende jaren blijven ijveren voor meer bomen en groen in Gavere. Dat is ook zo opgenomen in ons klimaatplan."

Praktisch

"Alle inwoners krijgen binnenkort een infoblad in de bus met alle informatie. Per gezin hebben ze de mogelijkheid om een boom te bestellen. We hopen dat de mensen de goesting zullen krijgen om eentje aan te planten", gaat Demoor verder. 

Wie een boom wil, heeft nog tot eind juni de tijd om zijn bestelling door te geven. Tijdens het weekend van 5 en 6 november kunnen die worden afgehaald en in de grond gestoken worden. Groene vingers zijn niet noodzakelijk maar komen wel van pas: "Er zal een handleiding bij zitten zodat ze hem zelf kunnen planten. Het is vooral belangrijk dat die zo snel mogelijk de grond in gaat en niet blijft liggen", aldus Demoor.

Meest gelezen