© gemeente Buggenhout

Aanzet voor eventuele fusie tussen  Buggenhout en Dendermonde is gegeven

In Buggenhout zijn de eerste verkennende gesprekken met de stad Dendermonde over een eventuele fusie afgerond. De meerderheidspartijen van Dendermonde hadden toenadering tot Buggenhout gezocht. "Nu gaan we alles even laten bezinken en in juni gaan we dat verder bespreken", zegt burgemeester van Buggenhout Pierre Claeys (CD&V). 

Er is al een tijd sprake over een fusie tussen Buggenhout en Dendermonde, maar nu zijn er concrete gesprekken gevoerd tussen de burgemeester van Buggenhout Pierre Claeys (CD&V) en Dendermondse meerderheidspartijen N-VA en CD&V. Nu moet de meerderheid van Buggenhout zich buigen over de kwestie. "Ik wil niets opdringen of ergens een polemiek van maken", legt Claeys uit. "Als iedereen nee zegt in juni, dan gaat het huwelijk niet door, want dan is Buggenhout als bruid er niet." 

Eigen entiteit

De bal ligt nu in het kamp van Buggenhout, maar burgemeester Claeys is wel voor een fusie. Ten minste als Dendermonde bepaalde voorwaarden wil inlossen. "Dendermonde is een geprivligieerde partner, maar er zal rekening moeten gehouden worden met de entiteit van Buggenhout als deelgemeente", geeft Claeys mee. "We willen geen fusie zoals vroeger werd gedaan, maar eentje waar deelgemeenten nog zelf beslissingen kunnen nemen." 

In Buggenhout moeten we goed nadenken over het aanzoek van Dendermonde

Pierre Claeys, burgemeester van Buggenhout (CD&V)

Verdere stappen

Op de samenkomst van de meerderheid op 15 juni zal de fusie besproken worden. "Dan zal blijken of er witte of zwarte rook komt voor het plan", vertelt Claeys. "We gaan de pro en contra argumenten moeten afwegen en alles heel goed bespreken." Het is dus nog een kleine 3-tal weken wachten voor het duidelijk is of de fusie zal doorgaan. 

Concrete voordelen

Ook Dendermonde ziet de fusie zitten. "Ik ben ervan overtuigd dat we samen een mooi verhaal kunnen schrijven en voor al onze burgers een veel beter bestuur kunnen aanbieden", zegt burgemeester van Dendermonde Piet Buyse (CD&V) enthousiast. "Wij hebben bij het begin van onze bestuursperiode al nagedacht over welke uitdagingen onze stad heeft en daarvan is bestuurskracht er eentje: zo goed mogelijk alle noden van de burgers invullen."

Niemand moet zijn identiteit onder de mat schuiven en we kunnen samen een krachtiger bestuur vormen

Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde (CD&V)

Rekening houdend met de burgers wil Dendermonde zeker geen afstand creëren. "We kunnen door te fuseren een aantal administratieve functies clusteren en financiële diensten bijvoorbeeld samenvoegen tot 1 team", geeft Buyse mee. "Maar de nabije dienstverlening, zoals kinderopvang, scholen en academies, moeten dichtbij het volk blijven."

Buggenhout als beste optie

Dendermonde koos niet zomaar voor buurtgemeente Buggenhout om te fuseren. "Wij hebben een analyse gemaakt van al onze buurtgemeenten,  want we hebben er in totaal 8", legt de burgemeester uit. "Daaruit kwam Buggenhout als beste partner." Maar de gesprekken zijn pas zeer recent opgestart en nog niets is concreet vastgelegd. "Na een principiële beslissing kan er gekeken worden hoe we samen de gemeente vorm willen geven." Buyse wil graag dit jaar de knoop doorhakken, zodat voorbereidingen voor de eventuele fusie op 1 januari 2025 getroffen kunnen worden.

Meest gelezen