Maarten Reyniers CC-BY

Groen en water hebben invloed op hitte, maar ook op ons gemoed?

Onderzoekers van de KU Leuven willen nagaan hoe groen en water een invloed hebben op de gezondheid en het comfort van de Leuvenaars. Het is een vervolgverhaal op een onderzoek dat al twee jaar loopt en waarin het Leuvens klimaat gemonitord wordt. Zo zijn er duidelijke warmteverschillen binnen of buiten de stad. 

Wie in Leuven rondloopt heeft ze misschien al opgemerkt, de weerstationnetje her en der in de stad. Zo’n 100 stations zijn verspreid over private tuinen en publieke plekken. Ze meten onder andere de temperatuur, windsnelheid, luchtvochtigheid, windrichting. Ze monitoren met andere woorden het Leuvens klimaat. De weerstations maken deel uit van het Leuven.cool project van de KU Leuven, samen met Leuven2030, de stad en het KMI. 

“Het is al even geweten dat de temperatuur in een stad warmer is dan buiten de stad”, zegt doctoraatstudente Eva Beele. “Die weerstationnetjes hangen er nu twee jaar en bevestigen dat ook in Leuven. Tijdens de hittegolf van afgelopen zomer hebben we een maximaal verschil van 7 graden opgemeten tussen het warmste station in Leuven centrum en één van de koelere stations uit Leuven.” 

Bomen en waterpartijen kunnen de temperatuur naar beneden halen
Eva Beele, doctoraatstudente KU Leuven

Omdat hittegolven de laatste jaren wel vaker voorkomen, is het interessant te bekijken hoe je een plek koeler kan maken. “Je kan bijvoorbeeld bomen planten of waterpartijen plaatsen om de temperatuur naar beneden te halen”, zegt Eva. “Bewoners van een stad kunnen zeker helpen om dit te realiseren want er is weinig openbaar groen, maar er zijn wel veel tuinen.”

Invloed op gezondheid en comfort

De onderzoekers van de KU Leuven willen deze zomer nog een stap verder gaan, en nagaan in welke mate stedelijk groen, maar ook waterpartijen, een invloed hebben op de gezondheid en het comfort van de Leuvenaars. Om dat na te gaan, worden er vrijwilligers gezocht die tijdens de zomermaanden wekelijks online een bondige vragenlijst willen invullen over hoe ze de temperaturen in de stad of de randgemeenten ervaren.

Lijkt dit iets voor jou? Meer informatie daarover en over het onderzoek vind je op de website van Leuven.cool.  

Meest gelezen