Historicus Bruno De Wever: "Met dubbelzinnige retoriek is Vlaams Belang mee verantwoordelijk voor extreme uitwassen"

Volgens historicus Bruno De Wever is "het heel duidelijk dat Vlaams Belang met dubbelzinnige retoriek mee verantwoordelijk is voor extreemrechtse uitwassen". Daarmee verwijst hij onder andere naar de - inmiddels verwijderde - Facebookgroep "Als 1 achter Jürgen". 

De Facebookgroep "Als 1 achter Jürgen" ontstond vorige week om steun te betuigen aan de spoorloze militair Jürgen Conings en had al meer dan 50.000 volgers toen Facebook ze na enkele dagen verwijderde. "Content, groepen en pagina's die terroristen prijzen of steunen, zoals Jürgen Conings, zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram", klonk het bij Facebook. De groep ging ook gepaard met negatieve uitspraken en oproepen tot geweld. Maar over wat voor soort mensen gaat dat dan?

Bekijk hier het volledige gesprek met Bruno De Wever en Vincent Scheltiens in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het gaat over veel uiteenlopende stemmen, zeggen historici Bruno De Wever en Vincent Scheltiens in "Terzake". "De groep is een magneet voor allerlei gevoelens en ideeën die enorm uiteenlopend zijn", klinkt het bij Scheltiens. "Daar zitten ontgoochelde militairen bij, mensen die perspectiefloos zijn en er zitten mensen bij die boos zijn op de politiek, op bepaalde politieke partijen of op de virologen. Je kan het niet zo uiteenlopend bedenken, maar er zijn zeker ook georganiseerde extreemrechtse mensen bij die dat aanwakkeren en die zo'n Facebookgroep als visvijver zien."

Hoe pak je dit aan? Zeker niet door ze gelijk te geven

Vincent Scheltiens, historicus

Maar wat moeten we dan doen met zo'n Facebookgroep en mensen die op die manier hun onvrede uiten? Volgens filosoof Ignaas Devisch is het belangrijk dat we die mensen proberen te begrijpen. Maar daar zijn Scheltiens en De Wever het niet mee eens. 

"Iemand loopt met moordplannen rond, trekt enorm veel sympathie en empathie aan en wij vragen ons in de eerste plaats af wat doen we met die mensen? In die vraag schuilt een andere vraag, namelijk hoe gaan we die mensen tegemoet komen?", klinkt het bij Scheltiens. "Maar hoe pak je dit echt aan? Zeker niet door ze gelijk te geven."

Dat zegt ook De Wever. "We moeten niet proberen de dialoog aan te gaan met de aanstuurders van deze beweging", zegt hij. "De aanstuurders zitten binnen die extreemrechtse groepen, maar zitten ook heel duidelijk in organisaties zoals het Vlaams Belang, die daar heel hypocriet over zijn. Laat ons daar duidelijk over zijn."

"Ventieltje"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zei vorige week nog in "De afspraak op vrijdag" dat hij elke link met zijn partij betreurt. Maar hij gaf ook aan dat hij zijn partij ziet als "een ventieltje": "Al een geluk dat er een Vlaams Belang is. Dan hebben mensen het gevoel dat we het goed hebben gezegd en dat wij het ventieltje zijn voor heel veel opgekropte frustratie, dus zijn wij het beste vaccin tegen polarisatie", aldus Van Grieken.

"Dat is een uitleg die je eraan kan geven", reageert De Wever daarop. "Maar het is heel duidelijk dat met allerlei dubbelzinnige retoriek Vlaams Belang mee verantwoordelijk is voor dit soort van extreemrechtse uitwassen, daar moeten we niet moeilijk over doen. Maar het gaat ook over mensen die uitgesloten zijn uit een samenleving die toch heel erg gericht is op de middenklasse, dat maakt woedend."

Bekijk hier het fragment van "De afspraak op vrijdag" van vorige week:

Videospeler inladen...

Meest gelezen