Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Legerleider Goïta wordt overgangspresident van Mali

Het Grondwettelijk Hof van Mali heeft legerleider Assimi Goïta aangeduid als overgangspresident, in afwachting van een burgerregering. Dat blijkt uit een arrest van het hof. 

Het leger in Mali was tot een militaire staatsgreep overgegaan, de tweede in negen maanden tijd. Goïta meldt dat een nieuwe premier in de komende dagen aangesteld zal worden.

De vorige overgangspresident Bah Ndaw en premier Moctar Ouane van Mali zijn ondertussen vrijgelaten. Ze waren eerder deze week opgepakt door legerleider Assimi Goïta. Hij beschuldigde hen ervan een nieuwe regering te vormen zonder hem te raadplegen, hoewel hij belast is met defensie en veiligheid.

De internationale gemeenschap had druk gezet op Goïta om de leiders vrij te laten. Dat heeft hij uiteindelijk dus ook gedaan. Diplomaten ter plaatse verklaarden al dat Goïta de transitie zou leiden en een premier zou benoemen. Daarmee legt Goïta de internationale eis om de burgerregering onmiddellijk opnieuw het land te doen besturen naast zich neer.

Ndaw en Ouane kwamen vorig jaar aan de macht toen een overgangsregering werd ingesteld na een militaire staatsgreep, geleid door Goïta. Ndaw en Ouane moesten het land na de militaire coup in anderhalf jaar klaarmaken voor nieuwe verkiezingen, waarna er weer een burgerregering aan de macht zou kunnen komen. De legerleider heeft nu dus opnieuw een staatsgreep gepleegd.

De onstabiele crisisstaat wordt al jaren geteisterd door islamistische terreurgroepen. In Mali is een VN-missie actief om het land te stabiliseren.

Meest gelezen