Coronablog - Nederlandse premier Rutte: "5 juni is feitelijk het einde van de lockdown"

De coronacijfers blijven in de goede richting evolueren. Er worden elke dag gemiddeld iets meer dan 100 mensen opgenomen in het ziekenhuis, dat is een daling met 19 procent in vergelijking met de week ervoor. Volg het coronanieuws op de voet in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederlandse premier Rutte: "Zaterdag 5 juni is feitelijk einde van lockdown"

De Nederlandse regering heeft een reeks versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd, die ingaan op 5 juni. Zo zullen de bars en restaurants vanaf dan ook binnen mensen mogen ontvangen tot 22 uur. Er blijven wel een aantal belangrijke voorwaarden gelden: een maximum van 50 mensen, maximaal vier mensen aan tafel, reserveringen, vaste plaatsen en in principe ook anderhalve meter afstand tussen de gezelschappen.

Ook museau, bioscopen en theaters mogen de deuren weer openen vanaf 5 juni, met een maximum van 50 toeschouwers. Met toegangstesten zullen meer mensen binnenmogen en grote zalen (vanaf 1.000 zitplaatsen) zullen 250 mensen mogen binnenlaten weliswaar met anderhalve meter afstand. Mensen zullen thuis meer gasten mogen ontvangen, vier in plaats van twee nu. Nachtclubs blijven wel nog dicht.

Na 30 juni zouden er nog meer versoepelingenen komen, bijvoorbeeld voor grote evenementen en discotheken.

Volgens premier Mark Rutte gaat het om een "berekend risico" in functie van hoe de coronacijfers evolueren. Hij noemt het ook het "feitelijke einde van de lockdown. "De samenleving gaat van "gesloten, tenzij" naar "open, tenzij”, "klinkt het.

Agentschap Zorg & Gezondheid: "Drempel van 80 procent kwetsbaren gevaccineerd zo goed als gehaald"

De voorwaarde om voor de versoepelingen van 9 juni 80 procent van de kwetsbare bevolking (65-plussers en mensen met een onderliggende aandoening) te vaccineren is nu al zo goed als gehaald. Dat heeft Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg & Gezondheid aangekondigd tijdens de wekelijkse persbriefing over de stand van zaken van de vaccinatie in Vlaanderen. 

"Vandaag heeft al 79,1 procent van de mensen met een onderliggende aandoening minstens een eerste vaccin gekregen. We zitten vandaag dus al zo goed op die 80 procent", klinkt het bij Dewolf. "Dat aantal gaat de komende dagen ook zeker nog stijgen." 

Oorspronkelijk was er wel gepland om tegen deze week 95 procent van de patiënten met een onderliggende aandoening te vaccineren. Dat zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vorige week nog in "De ochtend".

Gisteren doken we al onder de 500 coronapatiënten op intensieve zorg, die andere voorwaarde om te versoepelen op 9 juni. 

Ministers van Jeugd willen geen algemene reisbeperkingen voor kinderen en jongeren

In een brief aan premier Alexander De Croo (Open VLD) vragen de ministers van Jeugd van Vlaanderen, de Franse gemeenschap en de Duitstalige gemeenschap om geen algemeen geldende reisbeperingen op te leggen aan kinderen en jongeren. Dat doen ze in de aanloop naar het vastleggen van de Belgische modaliteiten van het digitaal EU-covid-certificaat.

De EU-lidstaten en het parlement bereikten vorige week een politiek akkoord over het coronacertificaat. Wie gevaccineerd is tegen COVID-19, een negatieve test heeft afgelegd of kan bewijzen dat hij de ziekte recent doormaakte, zal zo'n certificaat kunnen krijgen om vanaf deze zomer vrij rond te reizen in de Schengenzone. Echter, de lidstaten zelf blijven bepalen of er alsnog reisbeperkingen worden opgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en zijn collega's Valérie Glatigny van de Franse gemeenschap en Isabelle Weykmans van de Duitstalige gemeenschap vragen nu in een brief aan premier De Croo om bij de uitvoering van het Europees akkoord extra aandacht te hebben voor kinderen en jongeren. Ze argumenteren dat het discriminerend zou zijn om ook van minderjarigen te eisen dat ze over een certificaat beschikken. Zij kregen namelijk (nog) niet de kans om zich te laten vaccineren. Kinderen en jongeren verplichten een certificaat op zak te hebben, zou dan ook een de facto verplichting tot testing inhouden, zeggen de ministers.

Dalle, Glatigny en Weykmans wijzen er ook op dat kinderen en jongeren die naar het buitenland gaan doorgaans binnen hun eigen 'groep' blijven - of ze nu op kamp gaan of met hun eigen gezin reizen.

Ze dringen er daarom bij De Croo op aan geen (generieke) reisbeperkingen aan minderjarigen op te leggen. In heel specifieke gevallen kan een "concrete leeftijdsbepaling" wel, vinden ze, maar die mag niet doorgetrokken worden naar groepsreizen met bussen of gezinsreizen.

WHO: "Pandemie pas voorbij als 70 procent van wereldbevolking gevaccineerd is"

Pas wanneer 70 procent van de wereldbevolking gevaccineerd is tegen COVID-19, kan er een einde komen aan de coronapandemie. Dat heeft de directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Belgische arts Hans Kluge, gezegd in een interview met het Franse persbureau AFP.

"De pandemie zal voorbij zijn wanneer we een minimale vaccinatiegraad van 70 procent hebben", aldus Kluge, die sinds februari 2020 directeur is voor Europa bij de WHO. Het belang van de vaccinatiecampagnes, die volgens hem ook in Europa "nog te traag" verlopen, is zeer groot.

Het tempo moet dan ook dringend opgevoerd worden om een einde te maken aan de pandemie, die "langer duurt dan verwacht". "In een pandemie is snelheid van essentieel belang", merkte hij op, en daar ontbrak het aan bij het begin van uitbraak van het coronavirus. "Zelfs toen de WHO een pandemie afkondigde, wachtten veel landen nog. We hebben toen kostbare tijd verloren."

Daarnaast zei hij onder meer nog bezorgd te zijn over nieuwe, besmettelijkere mutaties van het coronavirus, zoals de Indiase variant. "We weten bijvoorbeeld dat B.1617 (de Indiase variant, red.) besmettelijker is dan B.117 (de Britse variant, red.), die al besmettelijker was dan de vorige stam. Het is dan ook belangrijk om waakzaam te blijven", zei Kluge, terwijl de verschillende regeringen in Europa de coronamaatregelen weer beginnen te versoepelen.

Onzekerheid over vaccinatieschema: "Wacht om vakantie vast te leggen"

Het is niet mogelijk om in een massale vaccinatiecampagne iedereen een afspraak op maat te geven. Dat zegt de Vlaamse overheid. Ze dringt er daarom op aan om geen zomervakantie vast te leggen tot je weet wanneer je wordt gevaccineerd. "We vragen voor begrip voor de situatie", aldus Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg & Gezondheid.

De onzekerheid over wanneer jongere mensen gevaccineerd zullen worden, komt door problemen met de leveringen van vaccins en de (voorlopige) invoering van een leeftijdsgrens voor Johnson & Johnson van 41 jaar na het overlijden van een 39-jarige vrouw. De Vlaamse overheid had 11 juli als streefdoel gezet om iedereen minstens 1 prik aan te bieden, maar die datum zal wellicht enkele weken opschuiven.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid hoopt dat door grotere leveringen van Pfizer het potentiële wegvallen van Johnson & Johnson kan worden opgevangen. Daarvoor zouden in de maand juni wekelijks 100.000 extra Pfizer-doses nodig zijn. Veel hangt bovendien ook af van het leverschema van Pfizer voor juli. Daarover zou volgende week meer duidelijkheid moeten komen.

Voor de maand juni vallen er met de huidige restricties liefst een half miljoen Johnson & Johnson-vaccins weg. Het grondige onderzoek van het Europees Geneesmiddelenagentschap over de kwestie zal nog even op zich laten wachten, en ook het FAGG zal het verdachte overlijden nog van naderbij onderzoeken.

Zorg en Gezondheid wacht sowieso op meer duidelijkheid om de tool waarmee elke Vlaming kan zien wanneer hij ongeveer aan de beurt zal komen opnieuw te lanceren. "It's a hell of a job om te proberen om de planning overeind te houden."

Maleisië kondigt zo goed als totale lockdown af na record aantal coronabesmettingen

In Maleisië in Zuidoost-Azië heeft premier Muhyiddin Yassin een strikte lockdown afgekondigd. Die gaat op 1 juni volgende week in en duurt zeker tot 14 juni. De eerste week daarvan was er een lockdown gepland, maar die was minder strikt dan nu afgekondigd wordt. Alle sociale en economische activiteiten zullen in die twee weken niet toegestaan worden. De regering belooft wel financiële steun voor de getroffen bedrijven.

De voorbije dag heeft het aantal geregistreerde besmettingen gepiekt op 8.290 en dat aantal is al weken opnieuw fors aan het stijgen, vooral sinds het feest voor het einde van de islamitische vastenmaand ramadan enkele weken geleden. Het aantal overlijdens per dag is op een maand tijd met 40 procent gestegen. 

In Maleisië wonen iets meer dan 32 miljoen mensen, deels op het schiereiland van Malakka tussen Thailand en Singapore en deels op de noordkust van het eiland Borneo. Ook de vorige coronagolven in het land kwamen er telkens na religieuze feestdagen. Twee derde van de bevolking bestaat uit Maleise moslims, de anderen zijn veelal boeddhisten van Chinese afkomst of hindoes uit het zuiden van India. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Pfizer-vaccin mag ook bij 12- tot 15-jarigen gebruikt worden, zegt Europees Geneesmiddelenagentschap

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) geeft een positief advies voor het gebruik van het Pfizer-vaccin bij 12- tot 15-jarigen. Het is het eerste vaccin dat groen licht krijgt voor die leeftijdscategorie. Of en wanneer jonge tieners in ons land een coronavaccin krijgen, is nog onzeker. Mogelijk zal dat vanaf september zijn. Uit resultaten van een studie bij jongeren tussen 12 en 15 blijkt dat het vaccin ook bij hen heel effectief is.

Lees meer in dit artikel:

Zuid-Amerika is het nieuwe brandpunt van de coronacrisis

Terwijl bijna overal ter wereld het coronavirus terugplooit, stijgt het aantal gevallen fors in Latijns-Amerika. Zelfs in India, op dit ogenblik nog altijd het zwaarst getroffen land, daalt het aantal besmettingen nu gestaag. Vooral Uruguay en Argentinië lijken nu in de vuurlijn te liggen. 

Lees meer in dit artikel:

Vaccinatiecentrum Lint even in lockdown, maar vals alarm

De lokale politie in Lint heeft vanmiddag het vaccinatiecentrum in de AED Studios in lockdown geplaatst, nadat een getuige in de buurt van het vaccinatiecentrum een man had opgemerkt die mogelijk een wapen vasthield. Maar het was vals alarm, want het bleek om een replica te gaan. "In deze tijden met de huidige dreiging wilden we het zekere voor het onzekere nemen", zegt Reiner Smets van de politiezone Hekla.

Lees meer in dit artikel:

Sint-Niklaas schaft verplicht mondmasker in centrum af

In Sint-Niklaas moeten inwoners vanaf maandag niet langer verplicht een mondmasker dragen in het centrum van de stad. "De beslissing komt er door de goede cijfers, het aantal besmettingen is met 75 procent gedaald", zegt  burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen