Maffiabaas Sedat Peker in zijn laatste video. Beeld: Sedat Peker.

Turkije in de ban van maffiabaas op YouTube: wekelijkse onthullingen over partijgenoten Erdogan

De filmpjes waarin de Turkse maffiabaas Sedat Peker zijn boekje opendoet over bekende politici gaan viraal op YouTube. Miljoenen Turken volgen de video's van de voortvluchtige crimineel op de voet. De regering reageert furieus en ontkent Pekers beschuldigingen over drugshandel, verkrachting en zelfs moord.

Turkije heeft er sinds kort een nieuwe bekende youtuber bij: de veroordeelde crimineel Sedat Peker. De oude maffiabaas maakte tot nu toe acht video's van elk een uur waarin hij zijn boekje opendoet over de wandaden van bekende politici en hun banden met de Turkse onderwereld. Miljoenen Turken smullen van de "onthullingsvideo's" op het YouTube-kanaal van Peker. Peker neemt de video's waarschijnlijk op in een luxevilla in Dubai. Twee jaar geleden ontvluchtte hij zijn thuisland om uit de klauwen te blijven van de Turkse politie.

De ultranationalistische maffialeider gooit nu naar eigen zeggen de staatsgeheimen van Turkije te grabbel omdat hij zelf aan de kant werd geschoven als "favoriete maffiabaas van de staat". Dit heeft te maken met de controversiële vrijlating van een andere prominente maffialeider, Alaattin Çakici. Na Pekers vrijlating uit de gevangenis in 2014, vertoefde hij in de kringen van Erdogan en deed hij zich voor als een "zakenman". Van die goede relaties is nu geen sprake meer. 

Daarnaast wil hij zich vooral wreken op de minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu. Peker sloot een deal met Soylu en mocht zonder vervolging terugkeren naar Turkije. Dit ging uiteindelijk niet door. De politie organiseerde zelfs een huiszoeking in zijn woonst in Istanbul waarbij politieagenten hun wapens richtten op Pekers dochtertjes en zijn vrouw tot in haar ondergoed fouilleerden. "Jij was het ticket voor mijn terugkeer", verwijt Peker de minister in een van zijn video's.

Peker richt zijn pijlen vooral op de entourage van president Recep Tayyip Erdogan. Leden van Erdogans partij, de conservatieve AKP, worden op de korrel genomen door de maffiabaas. Erdogan zelf bleef tot nu buiten schot. Peker noemt de president in zijn video's "broeder Tayyip". Het is alsof hij met zijn boodschappen Erdogan wil waarschuwen voor zijn eigen entourage. Toch kondigde Peker recent aan dat hij in zijn volgende video het zal hebben over de president en zijn verhalen zal staven met "harde bewijzen".

Waslijst aan beschuldigingen

Minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, is vooral kop van jut. Peker beweert dat Soylu hem waarschuwde dat de Turkse justitie achter hem aan zat. Volgens de maffialeider was het dus door de tip van Soylu dat hij Turkije op tijd kon ontvluchten. Verder onderhoudt Soylu banden met de Russische maffia, verrijken Soylu's topambtenaren zich en is de minister betrokken bij drugshandel, aldus de maffialeider in ballingschap. De minister zelf noemt het "leugens van een veroordeelde crimineel".

Daarnaast stelt de maffiabaas in zijn online monologen dat hij in het verleden verschillende opdrachten uitvoerde voor regeringsfunctionarissen, zoals een aanval op de redactie van een krant. Hij beschuldigde recent ook Erkam Yildirim, de zoon van ex-premier Binali Yildirim, ervan betrokken te zijn bij een Venezolaans drugshandelnetwerk. Yildirim sprak deze bewering tegen en legde uit dat zijn zoon in het kader van een liefdadigheidsactie in Venezuela vertoeft. Erdogans schoonzoon en ex-minister, Berat Albayrak, is volgens Peker de leider van een illegale handelsorganisatie tussen terroristische groepen in Syrië en Turkije. Andere beschuldigde politici ontkennen Pekers aantijgingen ten stelligste.

In de video's doorspit Peker vaak ook het verleden. Zo beschuldigde hij de oud-minister van Binnenlandse Zaken Mehmet Agar van de moord op twee Koerdische zakenmannen en twee journalisten in de jaren 90. Andere beschuldigingen houden onder andere een illegale overname van een jachthaven, een verkrachting en een moord op een jonge vrouw in.

Süleyman Soylu, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, die hard wordt aangepakt door Peker in zijn video's
AP

Oppositie wil onderzoek naar beschuldigingen

De geruchtmakende beschuldigingen zijn volgens de politieke oppositie van Erdogan voldoende aanleiding om een onderzoek te starten. Toch zal het zover niet komen. Erdogans partij AKP en de MHP, de ultrarechtse partij waarmee hij regeert, hebben de parlementaire motie die een onderzoek naar Pekers beschuldigingen vroeg, al verworpen.

Beëindig alstublieft de coalitie van de maffia.

Muharrem Erkek, lid van de oppositiepartij CHP

“Tijdens uw bewind hebben maffialeiders door het land gereisd en bijeenkomsten gehouden. Ze hebben leiders van politieke partijen met de dood bedreigd. Waarom is dit allemaal gebeurd? Het is gebeurd omdat je meewerkte met de maffia. Beëindig alstublieft dit bondgenootschap van de maffia,” sprak Muharrem Erkek, lid van de belangrijkste oppositiepartij, op de parlementaire vergadering woensdag.

Sedat Peker op de Turkse Netflix?

Tot een onderzoek komt het dan niet, maar de video's van Peker doen wel heel wat stof opwaaien. Fans van de maffiabaas volgen zijn video's alsof het een serie is en kijken reikhalzend uit naar de volgende "aflevering". Op sociale media circuleren berichten waarop de video's als een reeks op het populaire streamingplatform Netflix worden gepresenteerd. 

Bekijk hier een video van het gesprek met Özgün Emre Koç, politicoloog aan de Bogazici Universiteit in Instanbul, over de onthullingen van Sedat Peker.

Videospeler inladen...

Meest gelezen