Minder Mobielen Centrale brengt meer dan 1.400 Limburgers naar vaccinatiecentrum

De 3.000 vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale brachten de afgelopen maanden in heel Vlaanderen al 20.000 mensen naar het vaccinatiecentrum. In Limburg zijn het iets meer dan 1.400 mensen. Wie geen vervoer heeft, kan voor een prikje beroep doen op hun diensten. De lokale Minder Mobielen Centrales werken hiervoor samen met Mpact, het vroegere Taxistop.

"Je kan wel een bus of een taxi nemen naar het vaccinatiecentrum", vertelt woordvoerder van Mpact Angelo Meuleman, "maar voor veel mensen is dat niet haalbaar en niet betaalbaar. Daarom kunnen mensen met een laag inkomen beroep doen op de vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale. Die brengen je naar het vaccinatiecentrum en weer naar huis." Omdat de vrijwilligers met hun eigen wagen rijden, moeten klanten wel een kilometervergoeding van 0,30 euro betalen.

Bovendien biedt de Minder Mobielen Centrale niet alleen vervoer, maar ook hulp in het vaccinatiecentrum. Marc Hermans uit Riemst rijdt al zes jaar voor de Centrale en doet sinds kort ook vaccinatieritten: "Eerst help ik de mensen in te stappen en zet ik de rolstoel of het looprek in de wagen. In het vaccinatiecentrum ga ik mee naar binnen en ik leg uit wat de mensen moeten doen: van identiteitskaart tonen tot handen ontsmetten. En daarna breng ik ze weer naar huis."

Hopelijk is iedereen snel gevaccineerd, dan kan ik de mensen weer naar feestjes vervoeren

Marc Hermans, vrijwilliger Minder Mobielen Centrale

Omdat de vrijwilligers met veel mensen in contact komen, werden ze een tijd geleden al gevaccineerd. "Maar we blijven voorzichtig. We hebben altijd een mondmasker op en ontsmetten steeds onze handen", zegt Hermans. "Hopelijk is iedereen snel gevaccineerd. Dan kan ik weer mensen naar de kapper, de winkel of naar feestjes vervoeren."

Meest gelezen