Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: "Politiek moet onverkort achter Marc Van Ranst blijven staan"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukt vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1 dat de politiek wat hem betreft "onverkort achter Marc Van Ranst moet staan". De viroloog zit intussen al ruim een week met zijn gezin ondergedoken na bedreigingen. "Hij wordt bedreigd door de rol die hij speelt als wetenschapper in het formuleren van zeer onprettige adviezen."

Van Ranst zit al ruim een week samen met zijn gezin op een geheime locatie, maar blijft wel nog steeds zeer actief op sociale media. Hij gaat daarbij hevige discussies met extreemrechts niet uit de weg.

"Niemand stelt de kennis en expertise van Marc Van Ranst op vlak van virologie in vraag, maar hij is ook iemand die graag in debat treedt", zei coronacommissaris Pedro Facon daar gisteren over in "De wereld vandaag". "Het is nuttig om na te denken of dat niet belangrijker wordt dan de basisreden waarom hij in het debat zit, namelijk zijn virologische kennis. Dat zou altijd het vertrekpunt moeten blijven."

Minister Vandenbroucke benadrukt in "De ochtend" dat de politiek wat hem betreft "onverkort achter Marc Van Ranst moet staan". "Voor zijn rol als viroloog en als privaat persoon en zijn recht op het verkondigen van zijn mening", zegt de minister. "Waar het om gaat, is dat Marc Van Ranst bedreigd is door iemand. Die heeft zijn adres opgevraagd en is voor zijn huis gaan staan met raketlanceerders en andere wapens in de auto."

De essentie is volgens Vandenbroucke dat Van Ranst bedreigd wordt door zijn rol die hij speelt als wetenschapper en viroloog "in het formuleren van zeer onprettige adviezen". "Ik sta onverkort achter de rol van Marc Van Ranst. Los van de vraag of ik het altijd met zijn adviezen eens ben. Dat is een heel andere kwestie", zegt hij.

Als wetenschapper heeft Van Ranst volgens de minister niet alleen een recht van spreken, maar ook een plicht van spreken. "Een samenleving waar zo iemand bedreigd wordt, daar voel ik me ook slecht in."

Meest gelezen