Radio 2

Fietstunnels aan provinciehuis in Hasselt zijn klaar: "Na 2 jaar werken is kruispunt volledig heraangelegd" 

Met een aparte tunnel voor openbaar vervoer en 3 nieuwe fietstunnels is het kruispunt van de Grote Ring met de Universiteitslaan en de Boudewijnlaan in Hasselt nu helemaal heraangelegd. “Bussen zullen vanaf zaterdag 9 juni niet meer over maar onder het kruispunt rijden. En fietsers trappen voortaan over de 2,2 kilometer nieuwe fietspaden rondom het kruispunt”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken (Open VLD).

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwde meer dan twee jaar aan de 3 nieuwe fietstunnels en de aparte tunnel voor het openbaar vervoer,  onder het drukke kruispunt op de Grote Ring met de Universiteitslaan en de Boudewijnlaan in Hasselt. 

"Langs de Universiteitslaan en Koning Boudewijnlaan legden AWV en De Lijn een aparte bedding voor het openbaar vervoer aan. die gaat in een tunnel onder een kruispunt met de Grote Ring door”, verduidelijkt Vlaams minister Peeters. “Reizigers van De Lijn zullen in de toekomst niet meer moeten aanschuiven op de Universiteitslaan. De snelheid en de stiptheid van het openbaar vervoer op de as Hasselt-Genk-Oost-Limburg zullen hierdoor verbeteren”. 

Vanaf 5 juni zal de nieuwe bushalte aan het provinciehuis in gebruik genomen worden, die ligt ook op het niveau van de tunnel.  “Zo kunnen de gebruikers genieten van een vlottere rit én blijven het provinciehuis en de bedrijven aan de Via Media makkelijk bereikbaar", vertelt Ann Schoubs, de directeur-generaal De Lijn.

(Lees verder onder de foto)

AWV

“Fietsers en wandelaars kunnen zich vanaf nu in alle richtingen rondom het kruispunt begeven”, gaat minister Peeters verder. “De 3 fietsonderdoorgangen werden ruimer en krijgen meer lichtinval. Een extra fiets- en voetgangerstunnel aan de noordzijde van het kruispunt verbindt het Kapermolenpark met de evenementensite Park H. Ook verderop onder de Universiteitslaan ligt een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel van maar liefst 70 meter lang, die de bushaltes aan het provinciehuis en aan Park H met elkaar verbindt.” 

Ten slotte zullen ook de verkeerslichten van de 4 kruispunten in de omgeving op elkaar worden afgestemd, dat moet zorgen voor een vlotte doorstroming van het gemotoriseerd verkeer. De Vlaamse Overheid investeerde 21 miljoen euro in de heraanleg.

Radio 2

Meest gelezen