Ook in Limburg daalt het aantal coronapatiënten op intensieve zorg: "Het gaat de goede richting uit"

Ook Limburg bereikt een belangrijke mijlpaal, want het aantal coronapatiënten op intensieve zorg is sterk aan het dalen. In heel het land is dat aantal onder de 500 gezakt en in Limburg gaat het nog over 27 patiënten. Het is van half maart geleden dat dat aantal nog onder de 30 lag.

"We zijn teruggevallen op een derde van de patiënten van een drietal weken geleden", zegt intensiviste Jasperina Dubois van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, waar het aantal patiënten op intensieve zorg de laatste weken erg hoog bleef. "Als er toen patiënten het ziekenhuis mochten verlaten, waren die bedden vrij snel terug gevuld. Die evolutie is nu omgekeerd, er komen geen nieuwe patiënten meer bij." 

Minder goed nieuws in het ZOL in Genk. Daar laten ze weten dat bij hen het aantal patienten wél nog hoog ligt, 15 mensen hebben nog intensieve zorgen nodig. Daardoor kan het ziekenhuis zijn reguliere zorg ook nog niet opschalen. 

 

Versoepelingen

Dat het aantal bedden in heel het land onder de 500 is gezakt, is goed nieuws voor de volgende versoepelingen. Dat is namelijk de maximumvereiste om de versoepelingen van 9 juni te kunnen laten doorgaan, zoals de horeca die ook binnen opnieuw mag opengaan. "We hebben nu echt hoop dat het de goede richting uitgaat", zegt Dubois. "Het is hopelijk de laatste keer dat we die overcapaciteit gehad hebben, want het weegt op mensen en het duurt lang."

Meest gelezen