Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe radicale kieswet in Hongkong, recordaantal inwoners wil emigreren naar het Verenigd Koninkrijk

Hongkong heeft een nieuwe kieswet aangenomen die bedoeld is om het gezag van China over de metropool te vergroten. Intussen is een bekend dissident opnieuw veroordeeld voor zijn deelname aan de democratische protesten van 2019. Meer dan 34.000 Hongkongers dienden recent een aanvraag in om te migreren naar het Verenigd Koninkrijk. 

Kiezers in Hongkong mogen voortaan nog maar 20 parlementsleden zelf verkiezen. Het aantal parlementszetels wordt uitgebreid van 70 naar 90, waarvan er 40 worden gevuld door een commissie die ook de pro-Chinese regeringsleider kiest. Bovendien wordt iedereen die zich kandidaat stelt voor een politiek ambt voortaan gescreend op "patriottisme". Kandidaten die niet voldoende bewijzen kunnen voorleggen van hun "liefde voor China" worden geweerd. 

In de praktijk betekent dat dus dat Peking vanaf december - dan zijn er verkiezingen - het bestuur in het zogenaamd "autonome" Hongkong helemaal overneemt. De pro-Chinese regering in Hongkong heeft het afgelopen jaar overigens nauwelijks tegenstand gehad, nadat pro-democratische parlementsleden uit protest waren opgestapt. "Ook het straatprotest is helemaal stilgevallen", zegt correspondente Leen Vervaeke in Peking. "Door de coronamaatregelen mogen er niet meer dan 4 mensen tegelijkertijd op straat komen. Maar ook spandoeken en protestleuzes zijn verboden." 

China stelt dat de electorale veranderingen zijn bedoeld om "mazen en tekortkomingen" uit de wet te halen. Dat moet protesten als in 2019 voorkomen en verzekeren dat alleen "patriotten" de stad van 7,5 miljoen inwoners besturen. Het gaat om de ingrijpendste hervorming van het kiessysteem in de stad sinds 1997, toen het Verenigd Koninkrijk Hongkong overdroeg aan de communistische Volksrepubliek. Die beloofde dat de metropool nog een halve eeuw een autonome status zou bewaren, maar die belofte is volgens westerse landen nu gebroken.

BEKIJK: Deze video legt je de geschiedenis van Hongkong uit in 1 minuut. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Nieuwe Britten

Tegelijkertijd verdwijnen de leiders van de democratische protestbeweging uit 2019 steeds meer achter de tralies. Zo kreeg Jimmy Lai, de eigenaar van de laatste vrije mediagroep in Hongkong, 14 maanden gevangenis bovenop de straf die hij nu al uitzit. Hij wordt met terugwerkende kracht veroordeeld op basis van de nieuwe veiligheidswet die vorig jaar pas werd aangenomen. "Toch zie je dat iemand als Jimmy Lai nog veel steun geniet van de bevolking", zegt Leen Vervaeke. "Mensen kopen massaal aandelen van zijn mediagroep zodat die verdriedubbeld zijn in waarde."

Uit cijfers van de Britse immigratiedienst blijkt intussen dat meer dan 34.000 Hongkongers in de eerste 3 maanden van dit jaar een aanvraag hebben ingediend om te immigreren. De Britse regering maakte dat mogelijk na de invoering van de bewuste veiligheidswet die de deelnemers aan de democratische protesten viseerde. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, uitte al zijn bezorgdheid aan zijn Chinese collega over de situatie in Hongkong. 

Groot-Brittannië heeft na de overdracht van Hongkong aan China een speciaal paspoort ingevoerd (British National Overseas Pasport) voor Hongkongers die dat wilden. Mensen met zo'n paspoort kunnen nu makkelijk een immigratievisum aanvragen. "De vrees bestaat dat die massale emigratie na de coronapandemie tot een braindrain en een kapitaalsvlucht zal leiden", zegt Vervaeke. "Het zijn immers vooral jonge en goede opgeleide mensen met geld die willen vertrekken."

China ziet die uitstroom intussen met lede ogen aan. "Het geeft niet echt een goede indruk als je bevolking massaal wil vertrekken", zegt Leen Vervaeke. "Peking zet landen onder druk om dat BNO-paspoort niet te erkennen. Bovendien mag de politie sinds kort mensen die willen vertrekken tegenhouden op de luchthaven."

Jimmy Lai bij zijn arrestatie in februari
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen