Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Republikeinen blokkeren onderzoekscommissie bestorming Capitool

Republikeinse senatoren hebben de stemming tegengehouden over de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de dodelijke bestorming van het Capitool op 6 januari door aanhangers van Donald Trump. Nochtans haalde het voorstel eerder wel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Daaruit blijkt hoezeer de Republikeinse partij nog gedomineerd wordt door de voormalige president.

Er waren amper tien stemmen van Republikeinse senatoren nodig bovenop de 50 Democratische stemmen om de eindstemming mogelijk te maken over de oprichting van een nieuwe onderzoekscommissie.  Die zou moeten bestaan uit 5 experten uit beide partijen. De oprichting van zo'n commissie, die moet onderzoeken hoe de bestorming van het Capitool op 6 januari is kunnen gebeuren, kreeg wel al een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. 

Uiteindelijk stemden slechts zes Republikeinen voor, 11 kwamen niet opdagen voor de stemming. Het resultaat geeft aan hoe diep de verdeeldheid in de Verenigde Staten blijft vijf maanden na de bestorming van de zetel van het Amerikaanse Congres, en hoe groot de invloed van de Republikeinse ex-president op zijn kamp nog steeds is. Op de achtergrond zette Trump al zijn invloed in om zo'n commissie tegen te houden. 

"Waar zijn de Republikeinen bang voor? De waarheid?", riep de leider van de Democratische meerderheid, Chuck Schumer, net voor de stemming uit. "We hebben deze commissie absoluut nodig. Donald Trump verspreidde de jongste maanden de grote leugen dat de verkiezingen getrukeerd waren, dat hij eigenlijk de echte president is die de verkiezingen van november 2020 won", aldus Schumer. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Stemming overgedaan?

Schumer liet uitschijnen dat de stemming mogelijk zal worden overgedaan. Ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi blijft erbij dat de waarheid naar boven zal komen. Duizenden mensen trokken op 6 januari naar Washington om naar Donald Trump te luisteren. Honderden van hen drongen het Capitool binnen, waar de parlementsleden toen de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden bevestigden.

De Republikeinse senatoren Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Rob Portman, Mitt Romney en Ben Sasse stemden vrijdag "ja", de overigen, onder wie fractieleider Mitch McConnell, stemden tegen. Zij zien in de onderzoekscommissie enkel "een zuiver politieke oefening" die niets zou toevoegen aan de lopende politieonderzoeken, waarin al bijna 450 arrestaties zijn verricht.

Meest gelezen