NICOLAS MAETERLINCK

Rik Torfs in musical: “Maar zingen wil ik de mensen niet aandoen”

Ererector van de KU Leuven en kerkjurist professor Rik Torfs neemt deel aan de musical “Jesus Christ Superstar”. Hij zal de bezoekers meenemen op een audiotour doorheen de kruisweg en zal de belangrijkste personages uit de musical voorstellen.

Rik Torfs staat niet al zingend op de planken tijdens de rockopera “Jesus Christ Superstar”, hij zal in de foyer de bezoekers begeleiden. “Ik heb een aantal teksten geschreven waarbij de personages aan de hand van de staties in de kruisweg worden voorgesteld aan de mensen. Als de mensen de foyer binnenkomen, kunnen ze een aantal beelden zien en mijn stem horen. Ik ben daar zelf niet live aanwezig, wees gerust”, zegt Rik Torfs. Onder die personages Jezus Christus, Maria Magdalena, Petrus, Simon, Judas, Pontius Pilatus, Herodes, etc. 

Wat ik probeer te brengen is een mix van duiding en lichte ironie
Rik Torfs

“Het is de bedoeling dat de bezoekers in de sfeer geraken. Het is ook zo dat toen “Jezus Christ Superstar” vorige eeuw uitkwam, de algemene religieuze kennis nog een pak groter was dan vandaag.” En daar kan Torfs als kerkjurist de bezoekers natuurlijk bij helpen,  hij heeft erg veel kennis over zo’n 2000 jaar (kunst)geschiedenis. 

“Wat ik probeer te brengen is een mix van duiding en lichte ironie. Ik probeer ook aan te tonen dat de personages van toen ook mensen van vlees en bloed zijn, zoals we ze vandaag ook nog ontmoeten. Het is de bedoeling dat de karakters, de twijfelende, de zwakke, de slechte, de dappere mens aan bod komen. En vooral de vrouwen hebben daar een belangrijke rol.” 

Marcel Vanthilt

Naast Rik Torfs is er nog een opvallende figuur in de musical, namelijk Marcel Vanthilt, muzikant, zanger en radio- en televisiepresentator. Vanthilt zal de rol van Herodes op zich nemen. Maar Torfs zal je dus niet horen zingen: “Ik kan echt niet zingen en ik wil dat de mensen ook niet aandoen. Ze moeten weldegelijk naar de voorstelling komen, maar met mijn naam op de affiche als performer of zanger zou dat zeker niet lukken. Dat zou de ticketverkoop enkel schaden.”

“Jesus Christ Superstar - a musical dinner show” speelt van 17 tot 30 december 2021 in Studio Zuid in Antwerpen.

Meest gelezen