Radio 2

Stad Gent regelt renovatie van oude huizen die inwoners erven om in te zetten op sociale huurmarkt 

Stad Gent vraagt inwoners die een oude woning erven om de panden te renoveren via de stad en later sociaal te verhuren.  Gent wil zo snel kwalitatieve sociale huurwoningen op de markt brengen om de wachtlijsten weg te werken. "Voor de eigenaar betekent het minder zorgen en zekere huurinkomsten", klink het. 

Stad Gent wil met de dienst "Het Pandschap" de wachtlijsten op de sociale huurmarkt helpen weg te werken. Gentenaars die een oud huis erven en twijfelen om het te verkopen, kunnen het nu via de stad laten renoveren. "Het Pandschap" regelt de verbouwing van A tot Z en volgt de werken ook op. In ruil moet de eigenaar de woning wel sociaal verhuren.  

Veel minder kopzorgen en we zijn zeker dat we onze huurinkomsten binnenkrijgen
Coralie Van Leeuwen liet een herenhuis renoveren via "Het Pandschap"

In de Spiegelhofstraat in Gent is het huis dat Coralie Van Leeuwen van haar moeder erfde net helemaal gerenoveerd en klaar om verhuurd te worden. "De hele woning is grondig aangepakt, er zitten nieuwe ramen in, de vloer is eruit en het dak is gerenoveerd. Ik heb me van de werken helemaal niets moeten aantrekken. Net dat is de sterkte van dit project. Je behoudt je eigendom maar de vervelende verbouwingen hoef je niet zelf op te volgen", verklaart Van Leeuwen. 

Kwalitatievere woningen

In Gent staan bijna 250 grote gezinnen (4 kinderen of meer) op een wachtlijst voor een sociale huurwoning. Voor hen is er niet altijd plaats in het normale aanbod. Via "Het Pandschap" kunnen ook pas gerenoveerde, grotere woningen gebruikt worden. In de Spiegelhofstraat zijn er bijvoorbeeld 5 slaapkamers. Daar kan dus een groter gezin terecht. De renovatie gebeurt ook via de stad. De woningen zijn dus helemaal volgens de regels aangepakt. 

Zeker inkomen

Het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Gent zoekt zelf huurders voor de gerenoveerde woningen en volgt alles verder op. "Ook daar hoef ik me geen zorgen over te maken en ik ben helemaal zeker van de huurinkomsten", zegt Van Leeuwen. "Het pand blijft mijn eigendom en ik betaal het gewoon af. Intussen kunnen er mensen in een degelijke woonst wonen. Het is een winwin", besluit ze. 

Wie betaalt de renovatie?

Als je als eigenaar instapt, betaal je de lening voor de renovatiewerken helemaal zelf af en krijg je ook de volledige huurinkomsten. Je kan er echter ook voor kiezen om minder af te betalen en ook lagere inkomsten te krijgen, SVK regelt dat voor de eigenaars. Zo betalen ze het huis af zonder al te diep in de buidel te moeten tasten.

Stad Gent kon via "Het Pandschap" al 25 woningen op de sociale huurmarkt brengen en hoopt dat aantal nu verder op te drijven. 

Meest gelezen