Foto Luk De Wilde

Standbeeld Pastoor Gordijn in Sint-Niklaas tweede keer onthoofd

Vandalen hebben het standbeeld van Pastoor Gordijn in Sint-Niklaas onthoofd, voor de tweede keer. Het beeld is 15 jaar geleden ook al eens zwaar beschadigd. Pastoor Gordijn was een zeer sociaal bewogen priester in de 19de eeuw. Het is niet bekend wie de vandalen zijn.

Het borstbeeld van Pastoor Gordijn (1862-1939) is voor de tweede keer beschadigd door vandalen, ook deze keer werd het hoofd volledig afgebroken. De eerste keer dat het beeld gevandaliseerd werd, dateert van 15 jaar geleden. Toen smeten de vandalen de romp zelfs weg, en zetten het hoofd terug op de sokkel. Het beeld stond oorspronkelijk op de hoek van het Moleken en de Driegaaienstraat. Het is, bij de eerste beschadiging, hersteld en verplaatst naar de Hofstraat in Sint-Niklaas.

Lees verder onder de foto.

Foto Luk De Wilde

Wie was Pastoor Gordijn?

Pastoor Gordijn leefde eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw en was een zeer sociaal bewogen pastoor. Hij volgde daarin zijn voorganger, pastoor De Meerleer. Het beeld toont een man die empathie en minzaamheid uitstraalt.

Je ziet in de sculptuur een pastoor uitgedost met de Romeinse halsboord, die in die tijd behoorde tot de traditionele priesterkledij. Het hoofd is net boven die halsboord afgebroken. Het borstbeeld werd gehouwen door August Nobels, priester-beeldhouwer en oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog. Nobels kwam uit een bekende vooraanstaande familie van de stad Sint-Niklaas. 

Lees verder onder de foto

Foto Luk De Wilde

Wie de vandalen zijn, is (nog) niet bekend. Er is wel een proces-verbaal opgemaakt.

Het beeld is een van de 30 beelden die door vereniging Kunst in de Stad in Sint-Niklaas zijn geplaatst. De bekendste beelden in de reeks zijn "het Woord", "de Lopers" op de Markt en "de Cirkel" aan het zwembad.

De foto hieronder toont het beeld van de pastoor in betere tijden.

Foto Kunst in de stad

Meest gelezen