© VRT - Geert Van Hoeymissen

Gerechtelijk onderzoek na audit bij VRT

Het Brusselse parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld om mogelijk gesjoemel met contracten of overheidsopdrachten bij de VRT te onderzoeken. Dat meldt De Tijd. 

Het parket voerde tot nu toe een opsporingsonderzoek. Nu wordt dat een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een onderzoeksrechter. 

Het onderzoek kwam er na een rapport van Audit Vlaanderen, dat is de interne controledienst van de Vlaamse overheid. Audit Vlaanderen had een onderzoek geopend na berichtgeving over problemen bij de openbare omroep na een conflict tussen de directie van de VRT en de directeur Media en Productie, Peter Claes.

Het rapport van Audit Vlaanderen was kritisch voor de werking van enkele afdelingen van de openbare omroep. Het gaat dan onder meer over het niet respecteren of het omzeilen van de aanbestedingsregels. De VRT schiet volgens het rapport ook te kort op het vlak van contractbeheer en -opvolging. En de audit maakte duidelijk dat er iets schort aan de integriteitscultuur van sommigen bij de VRT.

De nieuwe gedelegeerd bestuurder Frederik Delaplace kondigde daarop meteen een nultolerantie aan voor elk gebrek aan integriteit. Ook de controle op het correct naleven van regels en deontologie is sindsdien versterkt.

Meest gelezen