Willebroek onderzoekt racisme op voetbaltribune: "Ze zingen over Joden vergassen, waarom grijpt niemand in?"

Op vraag van de gemeente Willebroek is de politie een onderzoek gestart naar racisme op de tribune van SV Willebroek. De aanleiding zijn beelden in de Canvas-reeks 'FC United'. "We zijn geschokt door de spreekkoren", vertelt burgemeester Eddy Bevers (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. "We zullen ons subsidiereglement herbekijken. We denken na over een bezoek aan de Dossinkazerne of het Fort van Breendonk."

Een fragment uit de Canvas-reeks FC United beroert de gemoederen in Willebroek. We zien supporters op de tribunes van SV Willebroek die zingen "zeven kebab, zeven kebab" over een gekleurde speler met rugnummer zeven. Ook slagzinnen over de gestapo en het vergassen van Joden passeren de revue. "Over die spreekkoren zijn op onze gemeenteraad vragen gekomen. Ik was zelf geschokt door wat ik zag", vertelt burgemeester Eddy Bevers (N-VA) in "Start Je Dag". "Dit kan niet door de beugel. Waarom grijpt er niemand in als je hoort wat ze daar zingen", vraagt hij zich af.

Bezoek aan Breendonk

De lokale politie is op vraag van de gemeente een onderzoek gestart. "We beraden ons als gemeentebestuur over wat we zelf kunnen ondernemen om dit te voorkomen", zegt Bevers. Daarbij kijkt de burgemeester naar het gemeentelijk susidiereglement voor verenigingen. "Je kan straffen opleggen bij incidenten of clubs belonen die een inclusief en divers beleid voeren. Mogelijk kan een bezoek aan de Dossinkazerne of het Fort van Breendonk daarin opgenomen worden", besluit Bevers.

Meest gelezen