Nukumi toen de gps-trackers werden geplaatst.
Chris Ross/Ocearch

Witte haai Nukumi komt dan toch niet naar Europa, ze is teruggekeerd naar Amerika

De vrouwelijke witte haai Nukumi is dan toch niet de Atlantische Oceaan overgestoken om van Amerika naar Europa of Afrika te trekken. Uit de gegevens van haar gps-tracker bleek dat Nukumi begin maart naar het oosten - richting Europa - was beginnen te zwemmen maar intussen is ze opnieuw opgedoken voor de Amerikaanse kust. Dat heeft Frederik Mollen, de coördinator van de Vlaamse Onderzoeksgroep voor Haaien en Roggen, gemeld aan de redactie.  

Nukumi is een vrouwelijke witte haai van meer dan 5 meter lang en 1.600 kilogram die begin oktober vorig jaar voor de kust van de Canadese provincie Nova Scotia gevangen werd en uitgerust werd met gps-trackers door het Amerikaanse onderzoeksinstituut Ocearch. 

Uit de gegevens van die trackers bleek dat ze langs de kust naar het zuiden is getrokken, daarbij wat heeft rondgezwommen en dat ze zich eind februari van de kust verwijderd had en de Atlantische Oceaan was ingetrokken. Ondertussen bleef ze verder naar het zuiden zwemmen tot ze op 8 maart zowat ter hoogte gekomen was van de meest zuidelijke punt van Florida. 

Vandaar zette ze ineens koers naar het oosten, richting Europa en Afrika, en begin april stak Nukumi de Mid-Atlantische Rug over, de bergketen op de bodem van de Atlantische Oceaan, en was ze dichter bij Europa dan bij Amerika.

Dat leidde, vooral in Europa, tot enige opwinding en ook Robert Hueter, de marien bioloog die bij Ocearch het team leidt dat witte haaien opvolgt, stelde zich al voor dat Nukumi de Middellandse Zee in zou zwemmen en daar in contact zou komen met de plaatselijke populatie witte haaien.  

Anderzijds bleef hij ook wel realistisch en besefte hij dat het meest waarschijnlijke scenario was dat Nukumi rechtsomkeer zou maken en terug naar Amerika zou zwemmen. 

Hueter zat echter in spanning en wist niet waar Nukumi zich juist bevond, want de laatste 'ping' van haar tracker dateerde al van 11 april en kwam van een plaats ten oosten van de Mid-Atlantische Rug, ergens midden in de oceaan. 

Tot nu dus. De gps-tracker die op de kaart van Ocearch uitgezet wordt, heeft nog altijd geen teken van leven gegeven, maar een andere tracker wel. Om van die eerste tracker een signaal te krijgen, is het nodig dat Nukumi aan het oppervlak komt en daar enige tijd blijft, zodat er een verbinding met een satelliet gelegd kan worden. 

Maar Nukumi heeft dus nog andere trackers, die ook werken zonder dat ze helemaal boven komt. En daarvan is nu een zwak signaal opgevangen, zo zei Frederik Mollen aan de redactie, dat aangeeft dat Nukumi opnieuw voor de Amerikaanse kust zwemt, tamelijk ver naar het noorden. 

Het blijft dus wachten op een witte haai met een tracker die de oversteek maakt. In 2014 is een haai met een tracker van Ocearch, Lydia genaamd, tot aan de Azoren geraakt. Die maken wel deel uit van Portugal maar ze liggen nog wel een eind weg van een echte Europese kust.   

De laatste 'ping' van de tracker van Nukumi dateerde van 11 april en kwam vanuit het midden van de Atlantische Oceaan, ter hoogte van de Kanarische eilanden en ten oosten van de Mid-Atlantische Rug.

Meest gelezen