Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Zuid-Amerika is het nieuwe brandpunt van de coronacrisis: bijna overal elders daalt het aantal besmettingen

Terwijl bijna overal ter wereld het coronavirus terugplooit, stijgt het aantal gevallen fors in Latijns-Amerika. Zelfs in India, op dit ogenblik nog altijd het zwaarst getroffen land, daalt het aantal besmettingen nu gestaag. Vooral Uruguay en Argentinië, maar ook Brazilië, Colombia en Chili lijken nu in de vuurlijn te liggen. 

De voorbije weken kon u hier lezen dat vooral India erg getroffen was door een nieuwe coronagolf. Mensen stierven er op straat omdat er geen plaats was in de ziekenhuizen en er een groot tekort was aan zuurstof. De cijfers gaan echter de voorbije week de goede kant op met een dalend aantal besmettingen en overlijdens. Toch heeft India nog altijd erg te lijden. 

Ook elders in de wereld wordt het virus blijkbaar in snel tempo teruggedrongen. Dat is onder meer het geval in Noord-Amerika en in Europa, waar de vaccinatiecampagnes nu echt op snelheid zijn gekomen. Ook in ons land dalen de cijfers gestaag. 

In Azië lijkt dat dus ook zo te zijn, op enkele uitzonderingen na zoals Maleisië dat opnieuw voor twee weken zo goed als volledig in lockdown gaat en in Japan en Taiwan waar het aantal besmettingen ook plots stijgt. 

Het probleem situeert zich nu vooral in Latijns-Amerika. Uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit blijkt het kleine Uruguay het land met de relatief hoogste besmettingsgraad en dan gaat het om duizenden besmettingen per dag per miljoen inwoners. Daarna volgt Argentinië, maar ook in Brazilië, Colombia, Paraguay en Guyana stijgen de besmettingen fors. Opvallend is dat ook zo in Chili, nochtans een van de koplopers in de vaccinatie te wereld, maar waar net daarom de maatregelen erg snel en volgens sommigen te snel versoepeld zijn. 

Het goede nieuws is er voor Afrika. Net als vorig jaar lijkt het aantal gevallen daar erg beperkt te blijven. Afrika en Oceanië lijken de meest "cleane" regio's ter wereld te zijn en te blijven inzake coronabesmettingen. Een verklaring is er niet meteen, maar mogelijk ligt het aantal buitenlandse contacten er veel lager dan in Europa of Noord-Amerika. Oceanië, Australië en Nieuw-Zeeland genieten ook van een "splendid isolation" wat de invoer van coronagevallen duidelijk bemoeilijkt.

Meest gelezen