Videospeler inladen...

Zweedse scholier vindt mondmasker uit dat verkleurt als je het te lang draagt

De Zweedse scholier Esme Lomax (14) heeft een mondmasker uitgevonden dat zou verkleuren als je het te lang draagt. Dat meldt de Zweedse openbare omroep Sveriges Television (SVT). Ze won met haar idee de hoofdprijs op een uitvinderswedstrijd voor scholieren.

De wedstrijd Finn Upp is een uitvinderscompetitie voor Zweedse scholieren van 12 tot 16 jaar die al bestaat sinds de jaren 70. Bij de editie van dit jaar ging de hoofdprijs in de categorie "Samenleving" naar Esme Lomax voor haar speciaal chirurgisch mondmasker dat dus zou verkleuren als je het te lang draagt.

Ze heeft indicatorpapier in het masker verwerkt dat normaal gebruikt wordt om de zuurtegraad van bijvoorbeeld vloeistoffen te meten. "Ik kwam op het idee, omdat koolstofdioxide (CO2) een zure substantie is. Dus ik dacht dat het misschien ging reageren met het PH-papier en dat dit dus een goede indicator ging zijn om te wisselen van masker", legt ze uit aan de Zweedse openbare omroep SVT.

Ze had naar eigen zeggen niet verwacht dat ze zou winnen. "Alle ideeën waren goed, maar ben wel dankbaar dat ik gewonnen heb." De jury was erg enthousiast over haar idee. "Dat jonge mensen zo creatief en innovatief uit de hoek kunnen komen, geeft me veel hoop voor de toekomst", zegt Mouna  Esmaeilzadeh van de jury daarover. Ze wint voor haar eerste prijs ook 5.000 Zweedse kronen, ongeveer 500 euro.

Esme Lomax legt uit hoe het werkt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen