(c) Marcel Malherbe/ Hollandse Hoogte

17-jarig koetspaard zakt ineen op Burg in Brugge en sterft

Op de Burg in Brugge is vanmorgen een koetspaard in elkaar gezakt en gestorven. Het gaat om de 17-jarige Tinka, die op dat moment aan haar eerste ritje bezig was na 4 dagen rust. “Alle koetsiers zijn enorm aangeslagen. Dit is in 30 jaar nog nooit gebeurd", klinkt het. De doodsoorzaak wordt nu onderzocht.

“Ik had Tinka ‘s morgens nog gezien bij de dagelijkse medische keuring en er leek niets aan de hand. Ze heeft al meer dan tien jaar ervaring met de koets in Brugge en was een van onze meest betrouwbare paarden. Ze heeft net vier dagen gerust op de weide, omdat het kalm was in Brugge, en was aan haar eerste ritje bezig”, vertelt koetsier Mark Wentein, voorzitter van de Vlaamse Paardensportfederatie en woordvoerder van de Brugse koetsiers.

“Ze passeerde stapvoets met enkele klanten achter in de koets. Er was niets aan te zien. Vijf minuten later zeeg Tinka neer. Het is onverklaarbaar. In april zijn alle paarden nog volledig medisch gekeurd. Nog nooit in dertig jaar hebben we dit meegemaakt”, aldus Wentein. De koetsierster en eigenares van Tinka was in shock. Ook de klanten achteraan op de koets waren aangedaan van wat zich voor hen afspeelde.

Al snel bleek dat er voor Tinka geen hulp meer kon baten. De brandweer werd opgeroepen om een tent over het dier te zetten. Het kadaver van 600 à 700 kilo werd getakeld en is weggebracht naar de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent in Merelbeke voor onderzoek.

"Hoe dan ook moeten we de doodsoorzaak kennen, want dit is moeilijk te verklaren. Is het hartfalen of heeft ze iets verkeerds gegeten de voorbije dagen op de weide? We weten het niet. Aan de leeftijd zou het niet mogen liggen. Sommige van onze 125 koetspaarden zijn tot hun 25e in dienst”, stelt koetsier Mark Wentein. Ook aan de temperatuur kan het overlijden moeilijk te wijten zijn, want het was amper 18 graden.  

(c) Bart Boterman

Meest gelezen