AFP or licensors

Drie verboden betogingen met enkele duizenden aanwezigen in Brussel, grimmige sfeer in de vooravond

Vandaag waren er maar liefst 9 manifestaties aangekondigd in Brussel, waaronder een derde editie van "La Boum" en een pro-Jürgen Conings betoging. Er waren ook 40.000 mensen verwacht voor een internationale manifestatie tegen de coronaregels, maar er kwamen maar enkele duizenden betogers opdagen. De manifestaties in het Ter Kamerenbos waren verboden, 6 andere protestacties in het centrum van Brussel waren wel toegelaten.

Bekijk de laatste stand van zaken van Gitte Van Hoyweghen hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Rond 15 uur waren er zo'n duizend demonstranten rond de kiosk in het Ter Kamerenbos. Die leken veelal te zijn afgezakt voor de internationale manifestatie tegen de coronaregels. Er leken vooral Duitsers en Nederlanders aanwezig te zijn. Er waren politieagenten te paard. Eerder op de middag verzamelde de politie zich al in groten getale op het Paleizenplein (in het centrum) voor een briefing.

Bekijk het integrale verslag uit "Het journaal 19u" van Gitte Van Hoyweghen hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook aanhangers van de voortvluchtige militair Jürgen Conings hadden aangekondigd om in Ter Kameren samen te komen vandaag. Om 15 uur startte daar dan ook de "European Demonstration for Freedom & Democracy", een internationale mars tegen de coronaregels.

De manifestanten wandelden van het Ter Kamerenbos naar de Europese wijk. In de buurt van het Schumanplein werd de sfeer wat grimmiger: de politie hield de betogers tegen, waarop die uiteindelijk afdropen richting Jubelpark. Een echte confrontatie bleef uit.

Bekijk een verslag van de "internationale mars tegen de coronaregels" uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Om 16 uur hadden de organisatoren van La Boum in het Ter Kamerenbos ook nog een derde editie van het "nepfestival" gepland. Bij vorige edities kwamen er telkens heel wat mensen opdagen, en kwam het tot confrontaties met de politie. 

De organisator van het nepfestival La Boum wilde opnieuw muziek draaien, maar de politie heeft zijn muziekinstallatie meteen in beslag genomen. "La Boum" bleek vandaag vooral een maat voor niets.

Bekijk het verslag van de inbeslagname van de muziekinstallatie uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Dit zijn de niet-toegelaten manifestaties, allemaal in of rond het Ter Kamerenbos:

  • Aanhangers van Jürgen Conings
  • Internationale mars tegen coronaregels in Europa
  • La Boum 3
Dit zijn de toegelaten manifestaties, allemaal in het centrum van Brussel:
 
  • Zorgpersoneel
  • Vredesbeweging Midden-Oosten
  • Aanhangers Koerden
  • Pleitbezorgers voor Oeigoeren
  • Pleitbezorgers mensenrechten in Turkije
  • Tegenstanders van Wit-Russische regime

Naast de drie betogingen hierboven (die niet waren toegelaten) waren er ook nog 6 andere betogingen, in het centrum van de stad, die wel toegelaten waren. Zo protesteerde het zorgpersoneel (en sympathisanten) in de buurt van het Centraal Station tegen de onderfinanciering van de zorgsector. Er waren zo'n 4.000 mensen verwacht, volgens het persagentschap Belga waren er 1.500 deelnemers.

Bekijk het verslag over de betoging van de zorgsector uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Aan de Wit-Russische ambassade in Elsene hebben vanmiddag enkele tientallen betogers actie gevoerd voor de vrijlating van journalist en dissident Roman Protasevitsj.

Naast het protest van de zorgsector protesteerden ook de pleitbezorgers voor de Oeigoeren, de Koerden, de Vredesbeweging, de Wit-Russische oppositie én een Turkse vzw. Het ging telkens om kleinere betogingen met enkele tientallen mensen tot maximaal zo'n 200 betogers. 

Herbekijk hier ook het verslag uit "Het Journaal" van vanmiddag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen