Isopix

Coronablog - Helft van volwassen Belgen heeft minstens één prik gekregen, en we duiken onder grens van 100 opnames per dag 

Er worden nu dagelijks minder dan 100 coronapatiënten opgenomen in onze ziekenhuizen. Daarmee neemt de druk in de zorg verder af. Dagelijks testen 1.982 mensen positief op corona, dat aantal daalt ook nog altijd. Premier Alexander De Croo (Open VLD) meldt intussen dat de helft van de volwassen Belgen minstens één prik met het coronavaccin heeft gekregen . Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo (Open VLD): "Helft volwassen Belgen kreeg al minstens één prik"

"Vandaag is een belangrijke dag", meldt premier Alexander De Croo (Open VLD) op Twitter. "Precies de helft van de volwassen Belgen heeft een eerste vaccinatie gekregen."

Dat stemt de premier hoopvol. "Iedere Belg die gevaccineerd is, brengt ons een  stap dichter bij ons oude leven, bij het verslaan van het virus, bij die groepsimmuniteit." De premier bedankt de vrijwilligers in de vaccinatiecentra, maar ook iedereen die zich al liet vaccineren.

"Aan de mensen die de komende weken nog aan de beurt moeten komen: ik hoop dat jullie er even hard naar uitkijken als ik", aldus de premier. "Maak die afspraak, ga naar het vaccinatiecentrum."

De nieuwe coronacijfers: 469 patiënten op intensieve

  • Gisteren, op vrijdag 28 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.553.139 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 49,4 procent of bijna de helft van de volwassen bevolking. Sinds vandaag is ook een nieuwe kaap bereikt, namelijk de kaap van de 2 miljoen: 2.006.944 Belgen zijn nu volledig gevaccineerd/beschermd.
Isopix
 
  • Van 22 tot en met 28 mei werden elke dag gemiddeld 94 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 26 procent minder dan de week ervoor. Gisteren -vrijdag 28 mei- meldden de ziekenhuizen 83 opnames. 144 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten.
  • De ziekenhuizen rapporteerden donderdag een totaal van 1.291 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 19 procent.
  • 469 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 304 hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis dalen. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 13 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 14 procent.
  • In de week van 19 tot en met 25 mei overleden elke dag gemiddeld 17 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 14 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.910.
  • Tussen 19 en 25 mei werden per dag gemiddeld 1.982 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 8 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.057.903 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 19 en 25 mei werden dagelijks gemiddeld 44.700 tests afgenomen. Dat is 6 procent meer dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 19 en 25 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,1 procent (0,7 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. Dat cijfer blijft dalen en dat is positief. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,82. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Dankbare hertogin van Cambridge krijkt eerste prik

In de Britse hoofdstad Londen heeft hertogin Cathrine van Cambridge haar eerste prik met het coronavaccin gekregen. De echtgenote van prins William kreeg haar inenting in het Science Museum. William kreeg zijn eerste prik al eerder deze maand.  

De politie kan weer opgelucht ademhalen

Voor de politiediensten betekenen de versoepelingen dat ze zich vanaf 9 juni vooral nog zullen moeten richten op de controles van de horeca. Daar moet er wel nog afstand blijven tussen de gezelschappen, en blijft het maximum gelden van 4 mensen aan 1 tafel. 

"Het Journaal" ging mee op pad met een coronapatrouille in Oostende.

Videospeler inladen...

Einde nadert voor AstraZeneca in vaccinatiecampagne

In de loop van de komende twee weken zullen de laatste uitnodigingen worden verstuurd voor een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca. Daarna zal het enkel nog dienen voor tweede prikken. De rest gaat naar arme landen via het initiatief Covax. Dat heeft de Taskforce Vaccinatie bekendgemaakt.

De wachttijd tussen de eerste en tweede prik met AstraZeneca is met twee maanden de langste van alle beschikbare vaccins. Het vaccin wordt ook enkel toegediend aan mensen boven 41 jaar en de leveringen zijn erg onzeker. 

De verdere vaccinaties zullen dus met andere merken gebeuren. Hoeveel vaccins van AstraZeneca er uiteindelijk op overschot zullen zijn, is door de onzekere leveringen niet duidelijk.

De vertragingen in de levering van de vaccins van Johnson & Johnson kunnen de vaccinatiecampagne volgens de taskforce mogelijk twee weken vertragen in de zomer, of zelfs vier à vijf weken als de leeftijdslimiet (enkel toediening aan mensen van 41 of ouder) behouden blijft na de lopende risicoanalyse.

AFP or licensors

Aantal nieuwe coronagevallen in India daalt naar laagste niveau in meer dan 6 weken

In India zijn vandaag 17.790 nieuwe besmettingen met corona gemeld. Het gaat om laagste aantal in 45 dagen tijd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het Aziatische land wordt getroffen door een erg zware tweede golf. Eerder deze maand werden op één dag tijd nog 414.000 nieuwe besmettingen gemeld. In een poging om de epidemie onder controle te krijgen, pasten verschillende regio's een lockdown toe.

In verschillende delen van het land wordt intussen weer werk gemaakt van een afbouw van de coronamaatregelen. Zo gaan in de hoofdstad New maandag de eerste versoepelingen door.

Daarnaast probeert het land meer vaart te zetten achter zijn vaccinatiecampagne. Momenteel is nog maar 3 procent van de Indiase bevolking volledig gevaccineerd. 

Wie leed onder corona, betaalt minder voor energie

Wie het financieel moeilijk heeft door corona kan aan zijn leverancier een soepelere betalingsregeling vragen. Dat heeft federaal Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) zo afgesproken met de energieleveranciers. Hoe die soepelere betalingsregeling - met uitstel of lagere voorschotten - eruitziet, hangt af van de energieleverancier. De mogelijkheid om soepeler te betalen is er voor zowel particulieren als bedrijven.

Lees meer in dit artikel:

Viroloog Van Ranst: "De cijfers gaan deze zomer terug omhoog"

Viroloog Marc Van Ranst is het duidelijk niet eens met het schrappen van de socialeafstandsregels en de beperking van het aantal sociale contacten. Hij waarschuwt op Twitter over de mogelijke gevolgen deze zomer. "Het loslaten van deze maatregelen kom te vroeg", besluit hij. Van Ranst voorspelt dat de coronacijfers opnieuw zullen stijgen.

Professor Callens heeft enkele bedenkingen bij verdwijnen sociale afstandsregels

Steven Callens, professor infectieziekten (UGent) en lid van de expertengroep GEMS, reageert genuanceerd op de versoepelde sociale contacten vanaf 9 juni. "Het is onze taak om te wijzen op de gevaren en het is aan de politiek om te wikken en te wegen. We bevinden ons niet in dezelfde situatie als voor de zomer van vorig jaar. Toen lagen een 100-tal patiënten op intensieve en waren er minder dan 1.000 nieuwe besmettingen, al werd er natuurlijk minder getest", legt hij uit in "De ochtend" op Radio 1.

Tcoh wijst Callens op enkele factoren die sterk veranderd zijn ten opzichte van vorig jaar. "Ten eerste de vaccinatie, en we weten beter hoe we moeten omgaan met het virus, zeker wanneer het de verkeerde kant opgaat. Ik heb er vertrouwen in dat de politiek op het juiste moment zal beslissen. Het gezondheidssyteem is intussen ook beter georganiseerd: de capaciteit kan optimaal gebruikt worden."

Steven Callens.
De vaccinatiegraad is niet hoog en de meesten hebben nog maar 1 prik

Ook al ziet Callens risico's bij het verdwijnen bij het aantal beperkingen. "De vaccinatiegraad is niet hoog: we zitten nog niet aan 70%, en dat zou best zelfs iets hoger zijn om de viruscirculatie helemaal te onderdrukken. De vaccinatie is bij de meeste mensen nog maar 1 prik. Een zeer goede bescherming tegen ernstige ziekte, maar minder tegen virusoverdracht. Daar moeten we rekening mee houden. Je hoopt dat mensen met die regels rond knuffelen hun gezond verstand behouden." 

Wat wijzigt er juist? Lees het hier:

Meest gelezen