Financieel moeilijk door corona? "Uitstel van energiefactuur is mogelijk", zegt Energieminister Vanderstraeten

Wie het financieel moeilijk heeft door corona kan aan zijn leverancier een soepelere betalingsregeling vragen. Dat heeft federaal Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) zo afgesproken met de energieleveranciers. Hoe die soepelere betalingsregeling - met uitstel of lagere voorschotten - er uit ziet hangt af van de energieleverancier. De mogelijkheid om soepeler te betalen is er voor zowel particulieren als bedrijven.

Wie het finaniceel moeilijk heeft tijdens de coronacrisis kan aan zijn energieleverancier een soepeler betalingsplan voor zijn of haar energiefacturen vragen. Dat heeft federaal Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) zo afgesproken in een charter met de energieleveranciers. 

"Mensen die tijdelijk werkloos zijn geweest of hun activiteiten hebben moeten stopzetten zoals in de horeca en daardoor problemen hebben met betalen, kunnen een soepeler betalingsplan krijgen" aldus Van der Straeten in "De ochtend" op Radio 1. "En vooral, voor de aanvraag en werking van dat plan krijgen ze geen kosten aangerekend. De energiesector toont zich op die manier solidair."

Herbeluister hier het gesprek met minister Van der Straeten in "De ochtend" (en lees daaronder verder):

Hoe dat soepeler betalingsplan er precies uitziet hangt af van de afspraak die je maakt met je specifieke energieleverancier, laat Van der Straeten na het interview nog optekenen. Het kan dus bijvoorbeeld gaan over uitstel van betalingen, een betaling op langere termijn, betalingen in kleinere schijven, of een verlaging van de voorschotten. 

Tegen eind dit jaar wordt het charter met de energiesector geëvalueerd en bekeken of er maatregelen worden verlengd.

Bekijk hier minister Tinne Van der Straeten in "De ochtend" over het coronapact met de energieleveranciers (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Laagdrempelig

Mensen of bedrijven hoeven geen omzetcijfers te kunnen voorleggen om de regeling aan te vragen. "Leveranciers kennen hun klanten meestal wel, en weten wie of welke bedrijven er problemen hebben gehad", aldus woordvoerder Jonas Dutordoir. "We wilden het zo laagdrempelig mogelijk houden en administratieve rompslomp vermijden." 

Ook Vlaanderen maakte vorig jaar al budget vrij om mensen die problemen hebben met het betalen van energiefacturen door corona, te helpen. Minister Van der Straeten kondigde eerder ook al een tijdelijke aanpassing van het sociaal energietarief aan, voor mensen die het sowieso financieel niet breed hebben omdat ze een laag loon hebben, en nog eens extra getroffen worden door de coronacrisis. Armoedeverenigingen hadden daar kritiek op, omdat ze een structurele uitbreiding van het sociaal tarief willen.

Kernuitstap

Minister Vanderstraeten had het in "De ochtend" ook over de ambitie van ons land om tegen 2025 niet meer te vertrouwen op kernenergie. "We zijn ons aan het voorbereiden", zegt Vanderstraeten daar vastberaden over. Nochtans is er veel discussie over die "kernuitstap", omdat er zonder die kerncentrales niet genoeg energievoorziening zou zijn en er mogelijk gascentrales moeten bijkomen. Vanderstraeten wijst naar groene energie als oplossing. "De noordzee heeft het potentieel om de meest duurzame en grootste energiecentrale te worden (...) We gaan een eiland of hub bouwen in de noordzee, dat wordt echt pionierswerk (...) Er komen ook verbindingen met andere landen."

Tegen november moet de puzzel gelegd worden, en moet het duidelijk worden hoe de energievoorraad in ons land zonder kerncentrales zal gewaarborgd worden. "We maken de evaluatie waar we staan, afhankelijk van het resultaat kan alles besproken worden", aldus Vanderstraeten. "Zonnepanelen zijn belangrijk in dit verhaal", voegde ze er nog aan toe.

Bekijk hier minister Tinne Van der Straeten in "De ochtend" over de uitstap uit kernenergie:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het volledige ontbijtgesprek in "De ochtend":

Videospeler inladen...

Meest gelezen