Knuffelen kan weer vanaf 9 juni, Van Ranst: "Te vroeg voor het grote bevrijdingsfeest, eerst iedereen vaccineren" 

Vanaf 9 juni verdwijnen de socialeafstandsregels voor wie bij elkaar op bezoek gaat of wie samen op stap gaat. Dat lazen Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Belang van Limburg in het ontwerp van ministerieel besluit dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft opgesteld. Ook de beperking van het aantal sociale contacten wordt geschrapt. "We willen de verantwoordelijkheid weer aan de mensen geven."

De coronacijfers blijven in de juiste richting evolueren en dus zullen de geplande versoepelingen voor 9 juni kunnen doorgaan. Dat waren er wel wat: binnenruimtes in de horeca mogen weer open, de terrassen mogen ook langer openblijven, feesten mogen weer tot 50 personen ontvangen, er kan weer wat publiek bij evenementen aanwezig zijn, ... 

Maar waar nog niet expliciet over gecommuniceerd was, waren de beperkingen op ons sociale leven. Vandaag mag u maar 1 knuffelcontact hebben per zes weken en maar maximaal 2 mensen van hetzelfde gezin binnen ontvangen op 1,5 meter afstand. Buiten zijn dat maximaal 10 mensen, ook met de nodige afstand.

Het ontwerp van ministerieel besluit (MB) van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), dat alle aanpassingen van de coronaregels oplijst, werpt daar wel een nieuw en toch wel opmerkelijk licht op.

Zo zien we dat de beperking op het aantal sociale contacten dat u onderhoudt, verdwijnt. U kunt vanaf 9 juni dus weer eender wie op eender welk moment ontvangen. Binnenshuis zijn dat er wel maar maximaal 4 (kinderen tot 12 niet meegerekend), in uw tuin mag u tot 50 mensen (kinderen wél meegerekend) ontvangen. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Sterk aanbevolen"

En misschien nog opvallender: tussen de gasten die u ontvangt, verdwijnen de socialeafstandregels. In mensentaal: geen anderhalve meter afstand meer, geen mondmaskers, knuffelen en kussen mag in theorie weer. "Het wordt echter nog steeds sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen maximaal na te leven, zoals het bewaren van afstand, maskerdracht, handhygiëne en ventilatie door het openen van ramen en deuren", klinkt het in het ontwerp van MB.

Het zou gek zijn dat je op café of restaurant meer zou mogen of minder afstand moet houden dan thuis

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Die socialeafstandregels worden ook geschrapt als u met een groepje van maximaal 4 mensen op restaurant gaat of pakweg naar de bioscoop gaat. "Voor de activiteiten die voortaan mogelijk zijn voor gezelschappen bestaande uit vier personen en bij het ontvangen van gasten, dienen de regels van social distancing niet langer te worden gevolgd", staat er te lezen. "De regels van social distancing dienen wel te worden gerespecteerd ten aanzien van andere aanwezige gezelschappen."

"Verantwoordelijkheid teruggeven"

Het is dan wel een ontwerp van MB, maar het is wel al naar de Raad van State gestuurd voor advies. De regering verwacht dus geen fundamentele aanpassingen meer aan de maatregelen en versoepelingen. Minister Verlinden bevestigt dat ook aan onze redactie. 

(Lees verder onder de foto)

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

"We zijn de afgelopen maanden heel ver moeten gaan in regels op te leggen voor wat mensen thuis kunnen doen. Dat is heel verregaand en hebben we nooit gekend vóór corona. Op een moment dat je ziet dat de cijfers goed gaan, dankzij de vaccinaties, is de omslag gemaakt om die verantwoordelijkheid voor wat dingen thuis betreft terug te geven aan de mensen. We weten dat we ook niet bij iedereen thuis willen gaan kijken."

De politiek zal het zelf moeten uitleggen

Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen)

Bovendien wilde het Overlegcomité ook zo eenduidig mogelijke regels, "zodat ze ook begrijpelijk zijn", aldus Verlinden. "Versoepelen is moeilijker dan verstrengen. We houden enigszins rekening met de realiteit. We weten dat mensen ernaar verlangen om zoveel mogelijk mensen ook thuis te mogen ontvangen. Het zou dan gek zijn dat je op café of restaurant meer zou mogen of minder afstand moet houden dan thuis. We weten dat mensen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om het coronavirus verder tegen te gaan. We rekenen er dan ook op dat mensen samen hun strijd tegen dat virus blijven verderzetten."

De nieuwste coronacijfers: 469 mensen op intensieve

  • Van 22 tot en met 28 mei werden elke dag gemiddeld 94 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 26 procent minder dan de week ervoor. Donderdag lagen er alles samen 1.291 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 19 procent.
  • 469 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 304 hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis dalen.
  • In de week van 19 tot en met 25 mei overleden elke dag gemiddeld 17 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 14 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.910.
  • Tussen 19 en 25 mei werden per dag gemiddeld 1.982 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 8 procent minder dan de week ervoor.
  • Tussen 19 en 25 mei werden dagelijks gemiddeld 44.700 tests afgenomen. Dat is 6 procent meer dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 19 en 25 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,1 procent (0,7 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. Dat cijfer blijft dalen en dat is positief. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,82. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Brede communicatie op komst

Het plan was helemaal niet zomaar in het wilde weg versoepelen, benadrukt coronacommissaris Pedro Facon. "Na het vorige Overlegcomité hebben we de vraag gesteld: hoe gaan we al die regels in een MB steken? We vonden het weinig zinvol om opnieuw alle details op te nemen. Wel kiezen we er voortaan voor om de hoofdregels te behouden, maar niet meer tot in detail te gaan omschrijven wat wel of niet mag in de woonkamer. Maar dat betekent niet dat wat niet meer officieel verboden is ook slim is."

Het coronacommissariaat heeft een resem aanbevelingen klaar voor burgers, die komende week nog door het Overlegcomité moeten worden bekrachtigd. "Die willen we dan breed communiceren, met de belangrijkste aanbevelingen eerst. Dan gaat het bijvoorbeeld over de hand-, neus- en hoesthygiëne of over het feit dat je niet gaat werken als je ziek bent. In onze aanbevelingen zullen we ook onderscheid maken tussen gezelschappen met alleen maar gevaccineerden en gezelschappen waar ook mensen aanwezig zijn die nog geen prik hebben gehad." Vanaf eind deze week zullen die maatregelen breed worden gecommuniceerd. 

"Ultieme" versoepeling

Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) onthoudt zich van commentaar en vindt dat "de politiek het zelf mag uitleggen". Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) stelt, net als Vlieghe, dat een versoepeling van de sociale contacten nooit geadviseerd is door de expertengroep GEMS. "De GEMS geeft advies en politiek doet daar haar ding mee. Zo hoort dat. Maar dat ontslaat ons niet van de taak om ervoor te waarschuwen wanneer de zaken de verkeerde richting dreigen uit te gaan."

En het is wel degelijk te vroeg voor een dergelijke forse versoepeling, vindt hij. " Deze, ik zou bijna zeggen 'ultieme', versoepeling kan je pas doen als iedereen zijn eerste prik heeft gekregen. Men wil van 9 juni de bevrijdingsfeesten maken. Dat komt wat te vroeg. We zitten nog midden in de pandemie. We zitten ook midden in de vaccinatiecampagne, maar er moet nog heel wat gebeuren. Dus op 9 juni zeggen: 'alles kan', dat is niet goed. Pas op, men zegt er ook wel bij: 'je hoeft het niet doen'. Dat is een heel belangrijke voetnoot: het feit dat het mag, betekent niet dat iedereen dat ongebreideld moet gaan doen."

Dat is een heel belangrijke voetnoot: het feit dat het mag, betekent niet dat iedereen dat ongebreideld moet gaan doen

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven)

Van Ranst kijkt vooral met bezorgdheid naar de Indiase variant van het coronavirus. "In het Verenigd Koninkrijk rukt de Indiase variant op en zorgt die voor meer hospitalisaties. Die variant is ook in ons land aanwezig. Bij niet-gevaccineerden kan die zeer snel oprukken. En op dit moment zijn er nog altijd heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn."

"Gezond verstand"

"Het is onze taak om te wijzen op de gevaren en het is aan de politiek om te wikken en te wegen", reageert Steven Callens, professor infectieziekten (UGent). Hij bekijkt versoepelingen van twee kanten. Zo merkt hij op dat de cijfers nog altijd slechter zijn dan in de zomer van vorig jaar. En ook de vaccinatiegraad is nog niet erg hoog. 

Herbeluister hier het gesprek met Callens in "De ochtend" op Radio 1:

"We zitten nog niet aan 70 procent, en dat zou best zelfs iets hoger zijn om de viruscirculatie helemaal te onderdrukken. De vaccinatie is bij de meeste mensen nog maar 1 prik. Een zeer goede bescherming tegen ernstige ziekte, maar minder tegen virusoverdracht. Daar moeten we rekening mee houden. Je hoopt dat mensen met die regels rond knuffelen hun gezond verstand behouden."

Toch wijst Callens op enkele factoren die sterk veranderd zijn ten opzichte van vorig jaar. "Ten eerste de vaccinatie, en we weten beter hoe we moeten omgaan met het virus, zeker wanneer het de verkeerde kant opgaat. Ik heb er vertrouwen in dat de politiek op het juiste moment zal beslissen. Het gezondheidssyteem is intussen ook beter georganiseerd: de capaciteit kan optimaal gebruikt worden."

"Voorzichtigheid niet laten varen"

Ook Sciensano-viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat we nog altijd wat in een overgangsfase zitten. "We zijn nog niet uit de gevarenzone. Heel veel mensen zijn nog altijd niet of onvolledig gevaccineerd en er circuleert nog veel virus. Momenteel gaan de cijfers wel de goede kant uit, maar dat is ook voor een stuk te danken aan het feit dat we als bevolking nog voorzichtig zijn. Dat mogen we niet onmiddellijk laten varen, dat moet een heel belangrijke boodschap zijn."

De aanbevelingen blijven wat mij betreft hetzelfde: buiten afspreken, dichte contacten beperken, afstand houden

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano)

"Wat de politiek nu wil doen, is afstappen van een systeem waarbij alles geregeld wordt via ministeriële besluiten. Men wil eerder gaan naar een systeem met aanbevelingen. Die blijven wat mij betreft hetzelfde: buiten afspreken, dichte contacten beperken, afstand houden. Die boodschap willen we blijven geven."

Van Gucht benadrukt dat er beterschap in zicht is. "Maar we mogen niet te snel willen gaan. Ik denk dat de communicatie heel belangrijk is. Mensen hebben meer gezond verstand dan we denken. Ik merk uit mijn omgeving dat mensen dat wat kritisch aanschouwen en bereid zijn om nog een tijdje wat voorzichtiger te zijn dan in precoronatijden. Ik hoop daar heel hard op. Mensen zijn goed geïnformeerd, kennen het ook, het is niet meer nieuw. Dus ik heb wel vertrouwen in dat gezond verstand."

Meest gelezen