Resten van meer dan 200 kinderen ontdekt in Canada, premier Trudeau: "Donker hoofdstuk in onze geschiedenis"

Bij een internaat in het westen van Canada zijn de stoffelijke resten van 215 kinderen ontdekt. Het waren kinderen van de oorspronkelijke bewoners van Canada die er verplicht geassimileerd werden. Het vermoeden bestaat dat er ook elders nog veel meer kinderen omkwamen, wier dood nooit officieel geregistreerd werd. 

De stoffelijke resten werden aangetroffen bij radaronderzoek in de buurt van de stad Kamloops, in de provincie Brits-Columbia, in het westen van Canada. "We wisten in onze gemeenschap dat er iets niet klopte", zegt Rosanne Casimir, hoofd van de plaatselijke groep oorspronkelijke bewoners. "Nu is dat vermoeden bevestigd." Volgens Casimir gaat het om kinderen wier dood nooit officieel geregistreerd werd en waren sommige slachtoffers amper 3. 

In Kamloops was tussen 1890 en 1969 een Residential School gevestigd, een soort internaat waar kinderen van de oorspronkelijke bevolking gedwongen werden geassimileerd. Zo werden ze gestraft als ze hun eigen taal spraken. In heel Canada waren er duizenden van dat soort scholen die meestal gerund werden door christelijke kerken. Minstens 150.000 kinderen uit inheemse gezinnen zijn leerling geweest op dergelijke scholen. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Meer vragen dan antwoorden

Uit eerdere rapporten bleek al dat er in veel van die internaten sprake was van slecht aangepakte besmettelijke ziektes, verwaarlozing, ondervoeding en zelfs misbruik. De gruwelijke vondst in Kamloops is dan wellicht ook geen alleenstaand geval, zegt Perry Bellegarde, National Chief van de inheemse volkeren: "Deze Residential Schools waren een nationaal systeem. Dus als dit in Kamloops is gebeurd, kan je er zeker van zijn dat het ook in talloze andere instellingen gebeurde."

Premier Justin Trudeau zegt op Twitter dat het nieuws zijn hart heeft gebroken. "Het is een pijnlijke herinnering aan een donker en schaamtelijk hoofdstuk in de geschiedenis van ons land", aldus Trudeau. In 2008 sprak de toenmalige Canadese regering al haar excuses uit voor het systeem. 

Intussen is er een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak van de kinderen, waarvan de eerste resultaten verwacht worden tegen het midden van juni. "Op dit moment zitten we met meer vragen dan antwoorden" zegt Rosanne Casimir.

 

BEKIJK hier archiefbeelden van Kamloops Indian Residential School:

Videospeler inladen...

Meest gelezen