Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

President van Colombia stuurt het leger de straat op na nieuwe protesten

In het zuiden van Colombia duurt het straatprotest verder. Ook gisteren vielen daarbij opnieuw doden. President Ivan Duque stuurt nu het leger naar de stad Cali om de toestand onder controle te krijgen. 

In heel Colombia waren er gisteren grote betogingen om het begin van het protest te herdenken, precies 1 maand geleden. Wat begon als protest tegen een aangekondigde belastingverhoging is intussen veranderd in een grote protestbeweging tegen het beleid van de regering en het overmatige politiegeweld. Burgers uit alle lagen van de bevolking komen op straat.

In de zuidelijke stad Cali, het epicentrum van de protestbeweging, ontaardden de manifesaties al snel weer in geweld. Daarbij kwamen 4 mensen om. Een openbare aanklager werd gelyncht nadat hij schoten had gelost op de massa en daarbij een betoger had gedood. In totaal is er nu al sprake van bijna 50 doden. 

Eilanden van anarchie

Voor president Iván Duque is het genoeg geweest. Hij stuurt het leger naar het departement Valle del Cauca om de politie te ondersteunen. "We willen geen eilanden van anarchie in ons land", zo zei hij. Volgens Duque is de protestbeweging geïnfiltreerd door illegale gewapende groepen. Eerder op de dag had de gouverneur van Cauca al een avondklok tussen 19 en 5 uur aangekondigd, om de "veiligheid, gezondheid en het leven van de bewoners" te vrijwaren.

Onderhandelingen tussen de leiders van de protestbeweging - waarbij ook de vakbonden betrokken zijn - en de regering liggen alweer een tijd stil. Onder meer de Verenigde Naties en Amnesty International hebben het "buitensporige geweld" van de veiligheidsdiensten al veroordeeld. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen