Videospeler inladen...

Fransman Jonathan Fournel wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano: "Er gaat zoveel door mijn hoofd"

De Franse pianist Jonathan Fournel, die op de laatste finale-avond speelde, wint de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Hij haalt ook de publieksprijs van Klara en Canvas binnen én die van de RTBF. 

Kenners in de radio- en tv-studio's en kijkers en luisteraars thuis hadden niets dan superlatieven voor de prestatie van de Franse pianist Jonathan Fournel: een groot solist, die prachtig samenspeelt met het orkest, vol poëzie en emotie. Het hing in de lucht dat Fournel zou winnen en de mededeling van de juryvoorzitter Gilles Ledure kwam niet echt als een verrassing. 

Jonathan Fournel wint dus de eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd 2021. De Rus Sergei Redkin is tweede, de Japanner Keigo Mukawa derde, zijn landgenoot Tomoki Sakata vierde en de Russen Vitaly Starikov en Dmitry Sin zijn respectievelijk vijfde en zede.

Bekijk hier de proclamatie door juryvoorzitter Gilles Ledure:

Videospeler inladen...

Jonathan Fournel reageerde bijzonder verheugd op zijn eerste prijs: 

Videospeler inladen...

In de finale speelde Jonathan Fournel het tweede concerto voor piano en orkest van Johannes Brahms. Het is de allereerste keer dat een laureaat met dàt muziekstuk de wedstrijd wint.

Luister en kijk hier naar het langzame deel uit het concerto nr 2 voor piano en orkest van Brahms, met Jonathan Fournel:

Videospeler inladen...

Jonathan Fournel is 27; hij studeerde piano in Saarbrücken en Parijs en sinds 2016 is hij verbonden aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, bekend van de week waarin de finalisten in afzondering gaan voor ze aan de beurt zijn. Fournel won ook al enkele andere pianowedstrijden. Met zijn muziek wil hij vooral een verhaal vertellen, zegt hij, en wanneer hij speelt ziet hij allerlei personages in zijn verbeelding. 

Bekijk hier een portret van de winnaar, Jonathan Fournel:

Videospeler inladen...

De wedstrijd werd ook gevolgd door zes jonge Belgische pianisten. Zij zijn het roerend eens met de keuze van de jury voor Jonathan Fournel. Luister hier naar het gesprek met Emmy Wils en Floris van den Ende (in "De Ochtend" op Radio 1):

Deze piano-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd werd vorig jaar uitgesteld wegens corona en verliep nu ook anders dan anders. Er namen 58 pianisten deel aan de eerste ronde en er werden maar 12 halvefinalisten en 6 finalisten toegelaten. Die speelden zonder publiek in de zaal.

Prijzen en bedragen

Wel een troost is dat alle zes finalisten onderscheiden worden, want er zijn ook zes prijzen te verdelen in de Koningin Elisabethwedstrijd. Daar hangen ook centen aan vast, naast de internationale roem. De eerste prijs is 25.000 euro waard, de tweede 20.000 en vervolgens 17.000, 12.500, 10.000 en 8.000 euro.  De publieksprijzen van Klara/Canvas en RTBF bedragen telkens 2.500 euro.

Derde pianoprijs voor Frankrijk

Jonathan Fournel is de derde Fransman die de eerste prijs voor piano krijgt, na Pierre-Alain Volondat in 1983 en Frank Braley in 1991. In 2017 won de Fransman Victor-Julien Laferrière de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello, en ook enkele Franse componisten wonnen een eerste prijs, toen er nog zo'n competitie bestond. 

Belgische winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd zijn er tot nu toe niet, wel mooie tweede prijzen voor sopraan Jodie Devos in 2014 en tenor Thomas Blondelle in 2011, en voor violisten Lorenzo Gatto in 2009 en en Yossif Ivanov in 2005.   

Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Meest gelezen