Anoniem drugsmeldpunt in Limburg krijgt veel meldingen, "maar criminelen passen zich aan"

De voorbije 2 jaar heeft het parket van Limburg 28 bruikbare tips gekregen op zijn anoniem drugsmeldpunt. Die leidden ertoe dat 5 drugslaboratoria, 15 cannabisplantages en 1 dumpingplaats voor drugsafval werden ontdekt.

Limburg kampt al jaren met een drugsprobleem. Omdat de provincie zo dicht bij Nederland en Duitsland ligt, wordt ze door vooral Nederlandse criminelen gebruikt als een uitvalsbasis om drugs te kweken en te maken. Om dat probleem beter aan te pakken, begon het parket twee jaar geleden met een meldpunt, waar burgers anoniem tips kunnen geven over verdachte feiten.

Twee jaar later blijkt dat meldpunt een succes, zegt Jeroen Swijsen van het parket: "Er zijn de voorbije jaren 28 meldingen binnen gekomen die tot resultaat hebben geleid. Zo zijn 5 labo's, 15 plantages en een dumpingplaats voor chemisch afval ontdekt. Dat wil zeggen dat de burger het meldpunt apprecieert." Daarom wordt het meldpunt nu uitgebreid met een online versie via www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be.

Het voorbije jaar hebben we ook al drugsafval zien dumpen vlakbij een scoutslokaal

Uiteraard evolueren de criminelen mee: "De criminele organisaties weten nu ook op welke signalen de burgers letten. En dus worden ze steeds creatiever. Zo hebben we al een aantal keer vastgesteld dat vaten met afval van een laboratorium niet meer zomaar gedumpt worden, maar dat men die gaat ingraven of het afval in het grondwater of de riolering lozen."

En dat is niet zonder gevaar, zegt Swijsen: "Chemisch afval dat in het grondwater terecht komt, dat wil uiteraard niemand. Het voorbije jaar hebben we ook al drugsafval zien dumpen vlakbij een scoutslokaal of in een bos. Een keer was er een wandelaar met zijn zoontje die drugsafval ontdekten. Dat is natuurlijk gevaarlijk."

Enkele weken geleden raakten ook twee werknemers van Aquafin gewond toen ze stalen van rioolwater wilden nemen nadat er chemisch afvalwater was geloosd. En laboratoria zijn vaak uitgerust met valstrikken, die bedoeld zijn om buitenstaanders weg te jagen.

En dus is er uiteraard nog werk aan de winkel. Volgens het parket blijkt uit studies dat maar 20 procent van het aantal dumpingen of lozingen uiteindelijk ontdekt wordt, en maar 60 procent van het aantal cannabisplantages.

Meest gelezen