Videospeler inladen...

Hoe kiest de jury van de Koningin Elisabethwedstrijd de winnaar? Voorzitter Ledure: "Absoluut verboden te overleggen"

De Fransman Jonathan Fournel won gisterenavond laat de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Alle kenners en liefhebbers waren het erover eens: een groot solist, die prachtig samenspeelt met het orkest, vol poëzie en emotie. Maar hoe kwam de jury tot dat besluit? Juryvoorzitter Gilles Ledure lichtte het toe in "De zevende dag": "De motivering van elk jurylid ontstaat apart, er is namelijk een absoluut verbod om met elkaar te overleggen."

De juryleden van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd delen na het beluisteren van elke kandidaat hun punten uit, zonder enige deliberatie of vergelijking. Dat is trouwens een bewuste keuze van de organisatie: "We hebben heel hoogstaande juryleden die bij wrevel misschien niet meer zouden willen terugkomen en dat willen we absoluut vermijden", aldus de voorzitter van de jury Gilles Ledure

Dit jaar was het niveau ontzettend hoog 

Gilles Ledure, juryvoorzitter Koningin Elisabethwedstrijd

Toch bestaat er een juryverslag waarin Fournel geprezen werd voor zijn warmte en passie. Die conclusie stelt Ledure zelf op, samen met de directie van de wedstrijd: "Ook hier zitten we niet over samen met de jury maar je sprokkelt wel links en rechts kleine hints of indicaties bij elkaar."

Deze manier van werken komt uiteindelijk ook het aanzien van de wedstrijd en de winnaar ten goede, volgens Ledure. "De credibiliteit die je krijgt als winnaar is zo sterk, dat je dat heel je carrière lang als een visitekaartje met je meedraagt."

Bekijk hier het gesprek met juryvoorzitter Gilles Ledure in 'De zevende dag'. En lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Door corona waren er dit jaar maar zes finalisten in plaats van twaalf, maar aan kwaliteit werd niet ingeboet. Ledure vergeleek het met een goed wijnjaar: "Er zijn goede jaren en er zijn jaren dat je minder goede kandidaten hebt, dan moet je het daar ook mee stellen, maar dit jaar was het niveau ontzettend hoog."

Dit jaar zaten er geen Belgen in de finale. Kunnen we dat de komende jaren wel verwachten? "Wij zijn een klein land, en het is een wereldconcours waar maar een 70-tal mensen aan mogen deelnemen dus dan moet je als Belg al heel veel geluk hebben." Maar volgens Ledure hebben we dat ook voor een deel zelf in de hand: "Dat is een beetje zoals de Rode Duivels, je moet erin investeren, als je het belangrijk vindt om toptalent op wereldniveau af te leveren."

Videospeler inladen...

Meest gelezen