AFP or licensors

President Emmanuel Macron waarschuwt Mali: Franse troepen weg als toestand radicaliseert

De Franse president Emmanuel Macron dreigt ermee dat hij de Franse militairen in Mali zal terugtrekken als het West-Afrikaanse land afglijdt naar fundamentalisme en jihadisme. De militaire staatsgreep van enkele dagen geleden noemt Macron onaanvaardbaar. De uitspraken van Macron komen er aan de vooravond van topoverleg tussen de West-Afrikaanse landen over de coup van legerleider Assimi Goïta, die door het Grondwettelijk Hof van Mali als nieuwe overgangspresident is aangeduid.  

"Ik zal niet aan de zijde staan van een land zonder democratische legitimiteit en zonder overgangsregeling", zegt Macron aan de Franse krant "Journal du Dimanche". Hij heeft die boodschap ook gestuurd aan de lidstaten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), die inmiddels hebben beslist om het lidmaatschap van Mali op te schorten.

Als het in de richting van het fundamentalisme gaat, trek ik mij terug

Franse president Emmanuel Macron

"Aan de Malinese president Bah N'Daw (die door de militairen aan de kant is geschoven, red.), die zeer streng toezag op de scheiding tussen de macht en de jihadisten, had ik al gezegd dat ik niets moest weten van een eventueel verband tussen het fundamentalisme en onze soldaten ter plaatse", zegt Macron. "Dat risico bestaat vandaag in Mali. Maar als het in die richting gaat, trek ik mij terug." Macron alludeert op de mogelijke steun uit fundamentalistische hoek aan de staatsgreep van de militairen.

De Malinese oud-minister van Buitenlandse Zaken Tiéman Coulibaly kan zich vinden in de uitspraak van Macron. "Het komt erop aan de Malinese democratie te redden en samen te werken met onze Franse partners", aldus Coulibaly.

Begin deze week zijn overgangspresident Bah Ndaw en premier Moctar Ouane gevangen genomen door legerleider en vicepresident Assimi Goïta. 

Die was het niet eens met een herschikking van de overgangsregering waarvoor hij niet was geconsulteerd.  

Frankrijk heeft al sinds 2013 ruim 5.000 soldaten in Mali. Ook ons land is bij die operatie betrokken met 110 manschappen. Die helpen het Malinese leger in de strijd tegen radicale moslimrebellen die het land destabiliseren. 

Meest gelezen