Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Minuut stilte voor slachtoffers van  ongeval met kabelbaan in Italië, rechter laat 3 verdachten vrij

In de Italiaanse regio Piemonte is een minuut stilte gehouden voor de 14 slachtoffers van het ongeval met de kabelbaan in Stresa.  De 3 mannen die verdacht worden van hun betrokkenheid bij het ongeval zijn voorlopig vrijgelaten. Ze  worden verdacht van doodslag en nalatigheid. 

Twee mannen, de uitbater van de kabelbaan en het hoofd van de veiligheidsdienst zijn vrijgelaten, de technicus die het remsysteem manipuleerde werd onder huisarrest geplaatst. Volgens de rechter bestaat er geen risico dat de 3 zouden vluchten en kunnen ze ook niet knoeien met het bewijsmateriaal.

Bekijk het verslag uit "Het journaal " hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De 3 blijven wel verdachten in het onderzoek omdat ze uit winstbejag de noodrem onklaar zouden hebben gemaakt in de plaats van het systeem te laten repareren. Daardoor stortte de cabine, waar 15 mensen in zaten, te pletter op een bergwand in de buurt van het Lago Maggiore. De kabelbaan was nog maar net heropend na een lange onderbreking door de coronapandemie.

"De belangrijkste vraag die nog moet beantwoord worden in het onderzoek is waarom de kabel geknapt is", zegt correspondente Andrea Vreede in Italië. "Komt dat door een gebrek aan onderhoud, of is het een blikseminval geweest, dat houdt de onderzoekers nu bezig. Want dat is de reden waarom dat ongeval gebeurd is."

Inwoners van Stresa houden vanmiddag om 12 uur een minuut stilte.

Een minuut stilte

In de regio Piemonte is er een dag van rouw. Vandaag is het precies een week geleden dat het ongeval er plaatsvond. De regionale regeringsleider had de bevolking opgeroepen om vandaag precies om 12 uur een minuut stilte te houden. In Stresa werd die oproep alvast gerespecteerd en hingen de vlaggen halfstok.

De voorbije dagen zijn de Italiaanse slachtoffers begraven, de lichamen van de Israëlische slachtoffers zijn naar Israël overgebracht. Het 5-jarige zoontje van de familie, dat als enige het ongeval overleefde, is intussen bij bewustzijn in het ziekenhuis. 

"De verantwoordelijkheid voor dit dramatische ongeval wordt volledig bij het privé-bedrijf gelegd dat de kabelbaan uitbaat" zegt Andrea Vreede. "De Italiaanse overheid blijft buiten schot. Maar er is wel druk vanuit de bevolking om na te gaan of dergelijke toestanden ook bij de andere kabelbanen in het land mogelijk zijn. Die hebben tenslotte allemaal een jaar lang stilgelegen."

Meest gelezen